Hradiště se protančilo víkendem

12.09.2022 07:16

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V pořadí devatenácté pokračování Slováckých slavností vína a otevřených památek se konalo v sobotu 10. a v neděli 11. září v Uherském Hradišti. V sobotu prošel městem slavnostní průvod krojovaných, představily se desítky vinařů, folklorních souborů a skupin, hudebních a tanečních těles i jarmarečníků a řemeslníků. Své brány otevřela také většina památek města, včetně těch, které jsou v průběhu roku běžně uzavřeny.
Zbrusu nová kovaná socha krojované dívky s květinami, která se pár dní před začátkem slavností objevila na Masarykově náměstí, a která vzdává hold tradicím, byla symbolickým předznamenáním dalšího výjimečného víkendu ve víru lidových krojů, tance, zpěvu a vína. V rámci Dnů evropského dědictví se přidala také možnost navštívit historické památky, kterých bylo ve městě během víkendu otevřených na 25.
O víkendu navštívilo město odhadem několik desítek tisíc návštěvníků. V sobotu dopoledne přijal pozvání také premiér České republiky Petr Fiala a v pátek i v sobotu byl v Uherském Hradišti přítomen také místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.  
První ochutnávky regionálních vín začaly už v pátek 9. září na Masarykově náměstí ve Vinném stanu s cimbálovou muzikou Ohnica. Slavnosti večer odstartoval komponovaný pořad Napříč Slováckými slavnostmi. Předcházela mu úvodní ceremonie doplněná vyhlášením šampiona vín slovácké podoblasti – Národní soutěže vín. Šampionem byl vyhlášen Sauvignon 2021, výběr z hroznů z Vinných sklepů Skalák.
Navzdory předchozím nepříznivým předpovědím počasí v sobotu dopoledne ani nekáplo a Slovácké slavnosti vína a otevřených památek proto mohl zahájit slavnostní průvod krojovaných z okolních měst a obcí, který je tradičně jedním z hlavních lákadel pro diváky a návštěvníky. Letošní motiv Vesele s písničkou se podařilo beze zbytku naplnit. Nadšení přihlížející doprovázeli potleskem každý mikroregion, obec, město či jednotlivé folklorní soubory defilující v průvodu. V něm se letos představilo celkem 64 obcí a měst a osm mikroregionů .
Velkému zájmu návštěvníků Slováckých slavností vína a otevřených památek se obvykle těší Hradišťský jarmark. Na Masarykově i Mariánském náměstí se po oba dny víkendu představily desítky výrobců a prodejců, kteří zde prezentovali své výrobky převážně z oblasti tradičních řemesel.
Víkend se jako obvykle nesl převážně ve folklorním duchu a zvláštní pozornost diváků přitáhly pořady, ve kterých vystoupily děti. Přehlídku dětských cimbálových muzik nabídl sobotní program Hrajte ně, husličky, v neděli se v pořadu Zazpívej slavíčku představilo 11 talentovaných zpěváků a zpěvaček ve věku do 10 let.
Beze zbytku zaplnit Kolejní nádvoří v bývalé Jezuitské koleji se už tradičně daří autorkám etnografického programu o krojích a zvycích, Martě Kondrové a Ludmile Tarcalové. Letos se jednalo o představení tradice výročních obyčejů na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku s názvem Od Buchlova k Javořině. V programu bylo k vidění například ustrojení králů svatodušní královské objížďky z Hluku, Kunovic a Vlčnova.
Jedním z hostů letošního ročníku slavností byl maďarský Lidový taneční soubor Sárvár, který se představil jak ve slavnostním průvodu městem, tak také ve dvou sobotních samostatných programech. Města Uherské Hradiště a Sárvár si při letošním ročníku slavnostní připomenula rovných deset let trvání vzájemného partnerství.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Tisková zpráva Klubu kultury Uherské Hradiště