Hnutí Zlín 21 jde do voleb s jasnou vizí a chce zvítězit

25.06.2022 11:46

ZLÍN - Politické hnutí Zlín 21 získalo v uplynulých komunálních volbách sedm zastupitelských mandátů (15%). Jeho zastupitelé v čele s lídrem Čestmírem Vančurou mají po čtyřech letech v opozici jasno.
„Víme, co chceme. Máme jasnou a reálnou vizi města pro všechny generace. V podzimních volbách chceme zvítězit a převzít odpovědnost za rozvoj města pro další desetiletí. Hnutí Zlín 21 jde do letošních komunálních voleb opět s velkým množstvím osobností na kandidátce. Řada z nich se již na rozvoji Zlína podílela a podílí,“ sdělili unisono představitelé hnutí v pátek 24. června na tiskové konferenci.

„Město v posledních volebních obdobích vedli kapitáni s předpoklady pro klidnou vodu. Teď však vplouváme do mimořádně bouřlivých vod. Čelíme a budeme čelit důsledkům války na Ukrajině, růstu cen energií a paliv, inflaci, poklesu ekonomiky. Zlín potřebuje zkušené vedení nezatížené minulostí, které má zájem starat se o město a jeho občany, dokáže řídit krajské město a posilovat jeho postavení a vliv,“ řekl Čestmír Vančura, předseda hnutí Zlín 21.
„Na naší kandidátce jsou kompetentní lidé, kteří nemají vazby na žádné mafiánské struktury. Mají čitelnou minulost a jsou tak známí svému okolí i veřejnosti. Mnozí se na podpoře města dlouhodobě podílejí. Chceme a musíme se věnovat všem částem města, mluvit s nimi a řešit jejich problémy. Máme představu, co kvalitní plán rozvoje a smysluplné investice i  hospodaření s majetkem města představuje, nezačínáme z nuly. Preferujeme investice do bydlení, řešení dopravy, přípravu regenerace starých čtvrtí. Neděláme věci nahodile, ale se zkušeností naší práce,“ pokračoval Vančura.
Jedničkou na kandidátce hnutí Zlín 21 je jeho lídr Čestmír Vančura. Novou tváří hnutí a dvojkou na kandidátce je Kateřina Pešatová, před časem vedoucí Odboru kultury a památkové péče Magistrátu města Zlína, v současnosti vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje.
„Pracuji pro veřejnou správu už téměř dvacet let. Sleduji, jak se vyvíjí rozhodování, přerozdělování financí, přístup veřejnosti k podílu na moci a pokaždé jsem se snažila, aby se v těch vlnách a změnách neutopil člověk, jeho nápady, touhy, cokoliv, co může náš život udělat zajímavějším, zábavnějším, lepším. Má profese je výkonná práce ve veřejné správě. Samospráva není přerozdělování veřejných prostředků podle koaliční nebo opoziční dohody, ale účelná správa veřejných statků, věcí, které slouží všem a užívají je všichni – jak občané města, tak občané jiných obcí ze širšího okolí, tak hosté města. A čemu věnovat svou energii a proč, na tom se nejdříve musíme dohodnout. To je podstata demokracie,“ konstatovala Kateřina Pešatová, která je připravena v případě volebního úspěchu hnutí Zlín 21 pracovat pro Město Zlín ve volené funkci.
Třetí místo patří emeritnímu rektorovi Univerzity Tomáše Bati Petru Sáhovi. „Celý život se pohybuji v oblasti vzdělávání. Mou ambicí je zvýšit kvalitu vzdělání a jeho dostupnost pro všechny, kdo se vzdělávat chtějí. Stejně důležité však je, aby absolventi nehledali uplatnění v jiných městech a ve Zlíně zůstali. S tím souvisí úroveň a kvalita bydlení, dopravy, služeb – to vše je potřeba řešit. Rozhodně a koncepčně,“ zdůraznil Petr Sáha.
V první desítce pak následují členové hnutí, z nichž někteří poslední čtyři roky působí jako zastupitelé – zlínský právník a advokát Jaroslav Juráš, generální ředitel společnosti SPUR Tomáš Dudák, ředitel Zlínského zámku a moderátor Martin Pášma nebo představitel Zlínského kreativního klastru Dušan Sviečka.
Novými významnými posilami hnutí Zlín 21 jsou například David Pavlík, zlínský patriot, který pracoval pro společnost SpaceX Elona Muska, historik a filmař Jiří Madzia či zastánce Letné Ondřej Slováček. Hnutí Zlín 21 má na palubě vyzrálé osobnosti, které nabízejí praktické zkušenosti z řízení firem, vzdělávání, veřejných institucí i oblasti kultury.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Hnutí Zlín 21