Hejtman přijal hasiče z Karolína. Ocenil jejich auto na zásahy, které si sami poskládali

11.04.2022 14:23

ZLÍNSKÝ KRAJ – Šest členů Sboru dobrovolných hasičů Karolín v čele se starostou obce Martinem Ondrou přijal minulý týden na krajském úřadě hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
„S hasiči si popovídal o novinkách ve sboru i v samotné obci, o jejich plánech do budoucna a také jim poděkoval za jejich činnost a popřál hodně zdaru do další práce,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Bylo to příjemné a milé setkání v neformálním duchu a přátelské atmosféře. Dobrovolné hasiče z Karolína jsem pozval, protože mě zaujalo, jak se jim díky jejich nadšení a šikovnosti podařilo sestavit hasičské zásahové vozidlo, a to za zlomek ceny, kterou by stálo pořízení nového. Je to velmi zajímavý a inspirativní příběh,“ řekl hejtman Radim Holiš.

„Dobrovolní hasiči z Karolína zakoupili od svých kolegů z Otrokovic starší cisternovou automobilovou stříkačku Avia A75 s třímístnou kabinou. Tuto kabinu odinstalovali a místo ní posadili kabinou novou, sedmimístnou, kterou pořídili přímo v továrně Avia v Přelouči. Dále zakoupili starší podvozek s pohonem 4x4, kam umístili nástavbu z již zmíněné Avie A75. V ní je umístěno čerpadlo a nádrž na vodu,“ informovala mluvčí.

Vzniklo tím jedinečné vozidlo, inspirované prototypem z přeloučské Avie, který se však nikdy nezačal sériově vyrábět. Automobil je plně funkční a bez nejmenších problémů zvládá i náročnější výjezdy a zásahy karolínských hasičů. Dotací 350 tisíc korun na něj přispěl Zlínský kraj, celkové náklady dosáhly necelých 400 tisíc korun. To je zhruba desetina ceny, za kterou se dá běžně pořídit nové vozidlo stejného typu.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Foto: obec Karolín