Hejtman Mišák: Pokud dostanu od občanů mandát, jsem připraven jej přijmout

04.10.2016 18:35

ZLÍN - Osm let hejtman Zlínského kraje, dva roky náměstek hejtmana s odpovědností za investice, dvanáct let starosta města Otrokovice. To je více než dvacetiletá zkušenost politika, stávajícího hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka.
Pane hejtmane, v letošních krajských volbách vás poprvé občané Zlínského kraje nevidí v čele kandidátky, jak je to možné?
Není to poprvé. Ve volbách do krajského zastupitelstva jsem kandidoval celkem čtyřikrát. Pouze dvakrát jako lídr a jednou z devátého a jednou z druhého místa.
Vždycky jste ale dostal nejvíce preferenčních hlasů.
To je pravda a pořád si toho velmi vážím. Pro politika je to velmi silný mandát a taky velký díl odpovědnosti vůči občanům, kteří mu svou volbou dali důvěru. Na to jsem nikdy nezapomínal.
Teď kandidujete z devátého stejně jako v roce 2000, vracíte se tedy, jak se říká, ke kořenům?
(smích) Takto to není. Prostě špatný ten, který nemyslí na budoucnost a nevychová si své nástupce. Já si myslím, že mám okolo sebe tým zkušených lidí, kteří ví, jak kraj funguje, co je v jeho možnostech. Navíc jsme v kraji udělali kus práce a byla by škoda, pokud bychom v ní nepokračovali.
Tak jinak. Znamená to, že už máte politiky dost?
To určitě ne. Chci podpořit své kolegy a občanům vzkázat, že stojím nejen za nimi, ale taky za prací, kterou jsme pod naším vedením v kraji udělali, nebo započali do budoucna.
Vy sám jste připravený na kraji pokračovat?
Pokud dostanu od občanů mandát, jsem připraven jej přijmout.
Kampaně politických stran jsou ve finiši. Jak je hodnotíte?
Z mého pohledu je jasné, kdo má zkušenost s veřejnou správou a kdo se ty věci učí nebo bude učit za pochodu. Někdy se slibuje to, o čem kraj nemůže rozhodovat, protože je to v kompetenci státu, ne kraje. Jinak politické strany převádějí standardní předvolební boj. Nic výjimečného.
Vybavíte si něco, co vás například pobavilo?
Asi nemohu říct, že pobavilo. Zlínský kraj není velký, v podstatě se tady všichni známe. Některá tvrzení proti kraji byla záměrně zavádějící a jejich autoři to věděli, ačkoliv se tvářili, že ne. Některým se hodila zlínská ZOO, krajské úvěry, jiným zase zdravotnictví nebo spolupráce s obcemi. Někteří dokonce migrovali po kraji a všude byli vezdejší, ve Vsetíně Vsetíňáci a ve Zlíně Zlíňáci.
Co byste Vy sám vzkázal před volbami občanům?
Aby šli volit, protože je to na nich, jakým směrem se bude kraj v budoucnu ubírat.
(nab)
Stanislav Mišák. Foto: Archiv KNZ