Hejtman Jiří Čunek nadále prosazuje výstavbu nové nemocnice a provokuje část veřejnosti

18.07.2020 19:28

Přesto, že hejtman Zlínského kraje čelí kvůli výstavbě nové nemocnice v Malenovicích kritice, ač původem Zlíňan, hraje si na tvrdého Valacha ze Vsetína, a jde bezohledně za svým vysněným cílem. Je mu zcela jedno, jakým způsobem dosáhl, že mu krajští zastupitelé „drtivou“ většinou jednoho hlasu jeho záměry schválili. A tak plýtvání krajskými penězi (rozumějte našimi) na jeho megalomanské plány nadále pokračuje. Inu, není nad to, když kraj vede rozumný hospodář, který navíc ještě štědře dotuje katolickou církev, která navíc dostala v podivné restituci mnoho miliard a dle mého mínění by si údržbu svých svatostánků měla platit sama.
Nedávno se hejtman rozplýval nad tím, jak architektonické kanceláře ve svých studiích skvěle vyřešily areál Krajské nemocnice T. Bati poté, co se přestěhuje do nových prostor v Malenovicích. V Baťově vile nešetřil 30. června slovy chvály nad tím, jaká skvělá čtvrť v tomto areálu vyroste. Nový prostor pro bydlení, park, sportoviště, podpora komunitního života, zázemí pro sociální služby, kavárny, kanceláře, nebo třeba vysokoškolské koleje, ho doslova nadchly. Najednou jdou bokem i argumenty, že území se nachází v záplavové oblasti, což hejtman v nejednom případě použil při zdůvodnění, proč je potřebné postavit novou nemocnici jinde.
V tiskové zprávě Zlínského kraje z 3. července se uvádí: „Řešené území má velký potenciál pro budoucí využití a představené urbanistické koncepce obou kanceláří se týkaly zejména využití prostoru k bydlení a vytvoření nového obytného celku s kompletní občanskou vybaveností. Architekti neopomněli dopravní dostupnost, větší zapojení protékající Dřevnice do běžného života obyvatel, ani požadavky památkářů k zachování Gahurova prospektu, jsme všichni ocenili,“ okomentoval představené studie hejtman Jiří Čunek s tím, že tato nová městská čtvrť bude sloužit obyvatelům města Zlína, proto by si vedení zlínského magistrátu mělo území odkoupit dle požadavků a potřeb občanů města Zlína připravit toto území pro jeho rozvoj a využití.

V další části zprávy Jiří Čunek řekl: „S představenými urbanistickými koncepcemi na využití areálu KNTB jsem velmi spokojený, protože odborná úroveň, kterou nastavily architektonické kanceláře Arch.Design a CASUA jsou velmi vysoké. Nápady, které zazněly, jsou velmi zajímavé, proto se těším i na představení dalších dvou koncepcí, které zadalo město Zlín“.
Hejtman má spojence ve vedení magistrátu města Zlína. Náměstek primátora Miroslav Adámek, původem lékař, se nechal slyšet, že se mu líbí naplánovaný projekt.
Zlíňané se jistě těší také na to, že dominantou nové čtvrti bude bytový mrakodrap s 19 podlažími.  „Zlín je podle nás taková Amerika v Evropě. Proto jsme zvolili odvážnější řešení a záměrně jsme mrakodrap pojmenovali Emil Zátopek Tower," uvedl Oleg Haman z pražského studia CASUA.
Pokud někomu Zlín připomíná Ameriku, měl by se sem přestěhovat, platit nájem, nakupovat a žít z peněz, za které by Pražané ani nevstávali. „Potěšitelné“ pro mě také je, že neumíme ani česky pojmenovat novou stavbu a za každou cenu do jejího názvu musíme vpašovat cizojazyčný výraz.

Na pana hejtmana bych proto měl několik dotazů. Proč jste nechali propadnout stavební povolení na výstavbu nové interny v Baťově nemocnici, proč jste v ní zrušili prádelnu a vozíte prádlo někam na Ostravsko, proč odešlo tolik lékařských kapacit z KNTB, proč není v kraji kvalitní zdravotnická koncepce, proč kraj neřeší, že do Zlína plyne méně prostředků ze zdravotního pojištění než do nemocnic jiných krajů, proč se s občany kraje nediskutuje o nové nemocnici i o možnosti rekonstrukce stávající a předkládá se jim jenom jediná varianta? Kolik bude stát údržba KNTB do té doby, než se postaví nová nemocnice a kdo ji bude financovat? Kolik bude splácet KNTB, když teď je momentálně v dluhu a o kolik milionů přijdou ročně další okresní nemocnice ve Zlínském kraji kvůli betonovému bunkru v Malenovicích?
Vlastimil Langer