Hasiči z Vések si převzali nové auto, které dostali od města

12.11.2022 07:21

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Dobrovolní hasiči z části města Uherské Hradiště-Vésky se budou přepravovat novým autem. Radnice jim novým vozem za takřka jeden milion korun nahradila starý, který už dosluhoval. Jednotka si nové auto převzala ve čtvrtek 10. listopadu.

„Jde o dopravní automobil v barevném provedení podle vyhlášky o technických podmínkách požární techniky, vybavený základním požárním příslušenstvím, výstražným světelným zařízením schváleného typu, včetně výstražného zvukového zařízení s funkcí megafonu, a samozřejmě tažným zařízením. Automobil má devět míst k sezení a prostor pro uložení materiálu,“ popsal Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.

„Když jsme více než před rokem oznámili, že kupujeme hasičům z Vések nové auto, ani ve snu by mě nenapadlo, že jim jej budeme moci předat až teď. Takové jsou ale dnes dodací lhůty. Nicméně, auto je doma, tak ať hasičům slouží dlouho a dobře,“ řekl k předání nového vozu starosta města Stanislav Blaha. „Jejich původní vůz byl vyroben již v roce 2004, návštěvy v servisu logicky byly stále častější a provoz takového vozu již také není příliš efektivní. Naším cílem je vybavit dobrovolné hasiče spolehlivou technikou,“ dodal starosta.

Naposledy dostali nový automobil od radnice dobrovolní hasiči z Jarošova. Stalo se tak před pěti lety. Důvod byl stejný, šlo o výměnu staršího dopravního automobilu za nový. 

„Město Uherské Hradiště dovybavuje svých pět jednotek dobrovolných hasičů průběžně podle možností, v posledních letech město například zásadně opravilo hasičskou zbrojnici v Míkovicích, hasiči podle potřeby dostávají také novou techniku či vybavení, jako jsou čerpadla, vysílačky nebo zásahové oděvy,“ sdělil radniční mluvčí.

Činnost dobrovolných hasičů považuje radnice za velmi důležitou a přínosnou. „Dobrovolní hasiči jsou důležitou složkou nejen při mimořádných událostech, ale často jsou také hybateli společenského dění v místních částech, spoluorganizují úklidové akce, podílejí se na kulturních i společenských událostech nebo na akcích pro děti. Nezanedbatelný přínos je také v jejich sportovní činnosti, a to hlavně v oblasti požárního sportu,“ ocenil hasiče uherskohradišťský starosta.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště