Hasiči odstraňovali naftovou skvrnu z vody v Modré na Uherskohradišťsku

17.10.2021 07:11

MODRÁ – Zatím neznámý pachatel vylil v pátek 15. října naftu do vody v expozici Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku. Skvrnu na hladině o velikosti 10 x 10 metrů museli zlikvidovat přivolaní hasiči. Zatím nebyl zjištěn úhyn ryb. Případ vyšetřuje Policie ČR a Inspekce životního prostředí.
„Oznámení o výskytu neznámé látky na hladině expozice Živá voda v obci Modrá přijali profesionální hasiči čtyři minuty po šesté hodině ranní. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči ze stanic Uherské Hradiště a Zlín a dobrovolná jednotka z Buchlovic,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Po příjezdu na místo hasiči zjistili naftovou skvrnu na hladině a k jejímu odstranění použili norné stěny a plovoucí sorbent. Postup několikrát opakovali až do úplného vyčištění hladiny,

Expozice Živá voda v Modré u Velehradu patří mezi vyhledávané atrakce zejména kvůli podvodnímu tunelu, z něhož lze sledovat život ryb pod vodou.  Vidět jsou zde lipani, jelci, kapři, pstruzi, parmy a také jeseteři, štiky, candáti, sumci a největší sladkovodní ryby u nás vyzy, které dorůstají až do délky dvou metrů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje