Hasiči budou dva týdny cvičit v prostorách vlakového nádraží

06.02.2022 07:20

VSETÍN - Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje (HZS ZLK) upozorňuje, že od pondělí 7. do neděle 20. února bude v budovách bývalé prodejny náhradních dílů a míchárny barev č. p. 985 v Nemocniční ulici, které jsou součástí areálu vlakového nádraží, probíhat v několika fázích výcvik hasičských jednotek.
Zmíněné drážní budovy, nacházející se v blízkosti areálu Vsetínské nemocnice, jsou v rámci probíhající rekonstrukce železniční stanice Vsetín určeny k demolici. „S firmou, která bude demoliční práce provádět, byla možnost výcviku jednotek požární ochrany projednána. Hasičská technika a výcvik samotný budou soustředěny ze strany od kolejiště, provoz na ulici Nemocniční tedy nebude nikterak omezen,“ přiblížil velitel stanice Vsetín HZS ZLK Bogdan Bocek. 
„Upozorňuji, že některé části výcviku budou probíhat naostro, tedy se zakládáním skutečného ohně a použitím hasiv. Dá se tedy předpokládat i viditelný vývin kouře, který by se ovšem měl bez problémů rozplynout a neměl by nikoho ohrožovat na zdraví, či být jinak nebezpečný. Dále chci upozornit na zvýšený pohyb hasičských jednotek a hasičů vůbec v této oblasti, neboť možnosti využít tyto objekty k výše uvedenému účelu chtějí i jednotky HZS stanic Valašské Meziříčí a Zlín, jakož i jednotka HZS správy železnic,“ upřesnil velitel hasičů.
Výcvik bude mít dvě fáze. První proběhne od 7. do 13. února a její součástí bude hasení požáru a řezání konstrukcí pomocí vysokotlakého zařízení COBRA, práce s proudnicí při požárech v uzavřeném prostoru a záchrana osob při požárech. V rámci druhé fáze plánované na 14. – 20. února se počítá s výcvikem stabilizace stavebních konstrukcí a záchranou osob z demolic a závalů. 
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín