Hasiči bojují s rozsáhlým lesním požárem v Lukovečku, povolali i vrtulník

26.07.2022 07:30

UKOVEČEK – Od pondělního večera  25. července zasahují hasiči u rozsáhlého požáru lesního porostu v katastrálním území obce Lukoveček na Zlínsku. Na místě se vystřídalo již 38 jednotek hasičů a s hašením požáru pomáhal i vrtulník s bambi vakem. Požár zasáhl devět hektarů lesa.
„Krátce po šesté hodině večerní jsme přijali oznámení o požáru v lesním porostu mezi obcemi Lukoveček a Přílepy. Hasiči po příjezdu na místo průzkumem zjistili, že plameny zasáhly rozlohu okolo 200 x 200 metrů v těžko dostupném lesním terénu a rychle se šíří dál. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu a na místo si postupně povolal 33 jednotek hasičů a bezmála 40 cisteren a dopravních automobilů. Také si vyžádal na pomoc policejní vrtulník s bambi vakem z Brna,“ uvedla Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.
Největší komplikací při boji s plameny je nedostupnost hasební vody. Hasiči ji nejprve čerpali z nedalekého rybníku a vozili k místu plnění bambi vaku, poté ji vozili kyvadlově z požární stanice Holešov. „Po desáté hodině večerní upřesnil velitel zásahu plochu požářiště na 300 x 300 metrů. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru a výši škody. Velitel zásahu vyhlásil lokalizaci požáru. Jednotky stále zůstávají v plném počtu na místě zásahu a pokračují dál v hasebních pracích,“ sdělila včera tisková mluvčí.
„Momentálně je na místě osm jednotek hasičů, kteří vyhledávají skrytá ohniska a ty dohašují. Jedná se o špatně dostupný terén, což práci velmi komplikuje. Vodu na místo zásahu dovážejí hasiči kyvadlově v cisternách z nedalekého Holešova. Lze předpokládat, že tyto práce potrvají celé dopoledne,“ dodala Lucie Javoříková.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje