Galerie Klobučan otevře unikátní výstavu valašských panenek Aleny Dynkové

21.10.2022 14:16

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Ojedinělou autorskou sbírku čítající dvě stovky valašských panenek budou moci už brzy obdivovat návštěvníci, kteří zavítají do nové galerie Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě ve Valašských Kloboukách.
Sběratelkou a tvůrkyní jednotlivých exponátů je zdejší rodačka Alena Dynková. Svou výstavu s podtitulem Jak plyne čas na Valašsku. zahájí při slavnostním odpoledni v neděli 23. října. Od 15 hodin budou k vidění ukázky drobných lidových řemesel, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. Okamžik oficiálního otevření výstavy pak nastane v 17 hodin,“ uvedla  Lenkka Zvonková, tisková mluvčí klobouckého městského úřadu.
„Prvním exponátem mé sbírky byla vinylová panenka z mého dětství, pro kterou jsem ušila svůj první valašský kroj. Postupně jsem k ní připojovala další a další panenky, které jsem tvořila tak, aby zobrazovaly běh času na Valašsku. Ukazují životy našich předků od narození až po skonání, a přitom ztvárňují tradiční moravská řemesla, všední práci, valašské tradice i lidové zvyky,“ přiblížila autorka Alena Dynková. „Velmi mě těší, že mohu sbírku představit ve Valašských Kloboukách, a přeji dětem i dospělým, aby jim panenky udělaly takovou radost, jakou přinášejí mně,“ dodala.
„Rozsáhlá sbírka panenek není jen obvyklým výsledkem sběratelské vášně. Na hodnotě jí přidává právě osobní pouto autorky, která si lásku k panenkám uchovala z dob svého dětství a dnes je díky své šikovnosti a pečlivé ruční práci obléká a zdobí autentickými materiály. Výstava tím nabývá puncu jedinečnosti, díky kterému se určitě stane vyhledávaným cílem výletů,“ zmínila starostka města Eliška Olšáková.
Atraktivitu výstavy potvrzuje i Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky: „Valašské panenky v naší nové galerii Klobučan zůstanou i v nadcházejícím roce, aby si je mohli prohlédnout místní, přespolní i turisté. Srdečně všechny zveme.“ 
Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin. Pro skupiny návštěvníků bude možné dohodnout rezervaci termínu na telefonu 737 580 746.

O autorce : Alenu Dynkovou k ručním pracím přivedla její maminka, která ji naučila háčkovat, šít i plést. Tyto záliby později paní Dynková uplatnila při výrobě dekorativních látkových panenek, které jsou dodnes oblíbeným dárkovým předmětem z valašského kraje. Za výrobky s valašskou tématikou obdržela také regionální certifikát v kategorii rukodělný výrobce. Porcelánové i jiné panenky, které sbírá, dotváří vlastnoručně vyrobenými kroji, drobnými předměty a doplňky.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Valašské Klobouky