Fotbaloví Ševci před startem ligové sezony 2023/24

21.07.2023 08:11

ZLÍN - Prvoligová soutěž FORTUNA:LIGY startuje již tuto sobotu a před jejím začátkem se ve čtvrtek 20. července uskutečnila předsezonní tisková konference za účasti místopředsedy představenstva Zdeňka Grygery, trenéra A týmu Pavla Vrby a kapitána A týmu Dominika Simerského. 
Do nadcházející sezony FORTUNA:LIGY vstupuje klub s novým názvem FC Zlín, který je zakomponován také do loga. „Děkuji Trinity Bank, která nás podporovala celý rok. Jednání však ještě probíhají, každopádně nyní se na post hlavního partnera přesouvá sázková kancelář Tipsport. Hlavně díky majiteli panu Červenkovi je klub ekonomicky stabilní. Děkuji také všem partnerům, kteří u nás zůstali a věřím, že se k nám ještě někdo přidá,“ sdělil na úvod předseda představenstva Zdeněk Grygera s tím, že i přes hektické letní období probíhají jednání s dalšími partnery. 
„Po náročném jaru a záchraně v baráži by se letos náš klub chtěl pohybovat výš. Vnímáme také velkou pomoc fanoušků, kteří nás táhli po celý konec sezony. Líbilo se mi, jak se všichni na konci minulé sezony semkli a táhli za jeden provaz. Celý klub včetně fanoušků držel pohromadě. To je to, co si chceme přenést i do nové sezony. Je to směr, jakým bychom chtěli jít,“ pokračoval Zdeněk Grygera. 
Vedení Zlína se po minulé složité a dlouhé sezoně snažilo mužstvo okysličit, omladit. „Rozloučili jsme se s hráči Robertem Hrubým, Vakhtangem Čanturišvilim, Martinem Fillem, Václavem Procházkou a Markem Hlinkou, kteří v našem klubu působili několik let. Všem touto cestou ještě jednou děkujeme. Dále nepokračují Libor Kozák, Filip Balaj, Michal Jeřábek, Jan Silný, Jan Šiška a Adam Hloušek. Naopak tým nyní posílili Tomáš Čelůstka, Filip Žák a Latyr Ndiaye. Místo v kádru si vybojovali i mladíci Bužek s Poláškem či navrátilec z hostování Hrdlička. „Největší posilou je ale uzdravený David Tkáč,“ vyjádřil přesvědčení Zdeněk Grygera.
„Samozřejmě o dalším případném doplnění kádru se bavíme denně. Přestupový trh je otevřený až do začátku září, k nějakému pohybu ještě dojde,“ dodává. „Máme výborného trenéra s obrovskými zkušenostmi, pod jehož vedením bychom se rádi odrazili ještě výš,“ přál si Zdeněk Grygera. 
Trenér A týmu Pavel Vrba se dle svých slov řídí vizí klubu, kterou při příchodu dostal. „První krok bylo udržet ligu a druhým krokem je zabudovat do kádru co nejvíce mladých hráčů. Není to jenom tak, že bychom stavěli na odchovancích, protože nám přišli dva zkušení hráči. Také je super, že přišly posily, které mají ke Zlínu vztah a rozhodně je to lepší, než aby přišel nějaký hráč, který to tady po roce zabalí,“ uvedl kouč ševců. 
Krátké letní soustředění absolvoval tým ve Velkých Karlovicích, kde piloval formu do další sezony. V rámci přípravy odehráli ševci pět zápasů. „Jsem rád, že jsme navázali v přípravě na povedený závěr sezony, zahráli si všichni hráči, včetně těch mladých a pořád to fungovalo. Tom Slončík se neustále ukazuje v dobrém světle, a proto chceme dávat co nejvíce šancí mladým hráčům. Každopádně Slončík už zvládl své první krůčky a teď už by měl pomáhat mladším. Máme tady pět slibných hráčů, kteří by měli nahradit zkušené. Ti se rozhodli pro jinou variantu, což musíme respektovat a musíme se tomu přizpůsobit,“ řekl Pavel Vrba.
Mužstvo je dle slov zkušeného trenéra namotivované a na začátek ročníku se těší. „Víme, že to nebude jednoduché, ale zároveň nemáme co ztratit. Chceme potvrdit formu z jara a chceme udržet vítěznou šňůru. Los je zajímavý pro novináře a fanoušky, ale pro nás rozhodně zajímavý není. Hrajeme proti těžkým týmům, které se ale možná budou soustředit na ty náročnější zápasy a my budeme mít příležitost k překvapení,“ sdělil Vrba s tím, že bude hodně důležité, jak tým zvládne první zápasy. 
Slovo dostal i nově zvolený kapitán týmu Dominik Simerský. „Skládáme nový tým, který je trochu mladší. Rozhodně v tom nevidím žádný problém, protože mladí kluci mají velkou motivaci. Starší hráči je tedy nyní musí hlavně podporovat a zkusíme hrát tak, jak jsme hráli v závěru loňské sezony. Ověřili jsme si, že to je cesta, a když takto spolu budeme držet celý rok, můžeme mít dobré výsledky.“
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: FC Zlín