Fotbalisté Zlína nechtějí hrát o záchranu v lize

08.02.2024 18:34

ZLÍN - Tisková konference před startem jarní části Fortuna ligy se uskutečnila dnes v útrobách stadionu Letná. Novinářům odpovídali generální manažer ševců Zdeněk Grygera, trenér A-týmu Bronislav Červenka a za hráčskou kabinu Antonín Fantiš.
Zdeněk Grygera nastínil, že cílem druhé poloviny sezony je vylepšit podzimní výsledky i postavení v tabulce, odrazit se z barážové příčky do vyšších pater. „Když skončíme třináctí a výš, bude to dobré,“ sdělil. 
Zlínský tým si žádné nedosažitelné mety neklade, dál se chce zlepšovat a poctivou prací se posunout nahoru, třeba až do prostřední skupiny. „Nyní z předposlední patnácté pozice ztrácíme na desáté Teplice šest bodů, jaro odstartujeme v neděli právě na Stínadlech.
Venkovní výhra by pro náš tým jistě byla parádní vzpruhou před nabitým únorovým programem, těžkými duely se Slavií, Slováckem nebo Plzní. Víme, že start bude opravdu náročný, ale jdeme do něj s pokorou a nadšením. Je jedno, zda s kvalitními soupeři budeme hrát teď nebo později. Mužstvo je dobře připravené, kádr široký, takže zátěž rozložíme na více hráčů. Každý může ukázat, že do týmu patří. Věřím, že to zvládneme,“ prohlásil trenér Bronislav Červenka.
Po podzimní části má trenér ševců k dispozici čtyři nové hráče. Kádr v zimní pauze posílili Gruzínec Zviad Natchkebia, ghanský záložník Cletus Nombil a útočník Tomáš Schánělec s Nigerijcem Kennethem Ikugarem. „Přišli čtyři typologicky vhodní hráči do našeho týmu. Víme, co v nich je, co od jich můžeme očekávat. Teď jde jenom o to, aby se rychle adaptovali a ukázali svoje přednosti a kvality v lize. Vím, že to pro ně nebude jednoduché, ale věřím, že se s tím poperou a všem ukážou, že jsme se v nich nezmýlili a přivedli kvalitní fotbalisty,“ uvedl Červenka.
Podle kouče žádná z posil nepotřebuje delší čas na adaptaci, v Teplicích může být v základní sestavě Zlína každý z nich. „Osu týmu máme danou, ale jsou tam nějaké otazníky, které doladíme těsně před zápasem. Rozhodneme se až v sobotu,“ doplnil. 
Hlavním úkolem kouče pro jaro bude najít nového střelce. V zimní pauze jse mužstvo střelecky trápilo. V sedmi přípravných duelech fotbalisté zaznamenali jen čtyři branky. „Ofenziva není ideální, na tom musíme zapracovat. Ale máme dva nové útočníky. Je to na Ikugarovi se Schánělcem, aby ukázali, že góly střílet umí. Zviad má taky dispozice k tomu, aby dával branky. To jsou hlavní tahouni, který by tým měli vést ke gólům a k vítězstvím. Spoléháme na ně. Pomoct jim však musí i další hráči z ofenzivy,“ řekl trenér Červenka.
Z podzimního kádru zmizeli Francouz Dramé, jemuž vypršela smlouva, na hostování do druholigové Viktorie Žižkov zamířil Kovinić. Start jara nestihnou dlouhodobí marodi Tkáč s Žákem. Chybět bude hlavně odchovanec Tkáč. „Úraz, který se mu stal, je nebezpečný a chceme, aby šel do tréninku naprosto vyléčený. Nechceme, aby se objevily další komplikace. Věřím, že se k nám vrátí v nejbližší době. Nyní však nedokážu říct, kdy to bude,“ pronesl kouč.
Útočník Žák se už po operaci vrátil k tréninku, nyní je na 60 procentech zatížení. „Věřím, že do měsíce bude s týmem a a na jaře nám pomůže,“ doufá kouč Zlína.
„Na tiskové konferenci jsme představili také několik novinek, které se v průběhu zimní pauzy podařilo rozjet. První z nich je platba kartou na pokladnách a mobilních fanshopech. Každým dnem budeme spouštět možnost platby kartou na vybraných pokladnách a v mobilních fanshopech, které fungují během domácích zápasů, ale také v rámci běžného týdne na sekretariátu klubu. Platební kartou tak budou moci návštěvníci zaplatit za vstupenky u všech vstupů tj. hlavní, východní a severní tribuny,“ informovala mluvčí klubu Zuzana Molková.
Fanynky se dočkaly nového sociálního zázemí, které vyrostlo u hlavní tribuny. „Ve spolupráci s městem Zlín bylo vybudováno zcela nové sociální zázemí (toalety) pro ženy, které se nachází nově u hlavní tribuny,“ upozornila Molková s tím, že vedení klubu pracuje na vybudování nových turniketů pro plynulejší a rychlejší odbavení návštěvníků. „Ke konci března by tak měl být zvýšen počet turniketů o dva a to na východní tribuně. Jinak turnikety by měly být dva nové na východě a hotové na konci března,“ dodala mluvčí klubu. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: FC Zlín