FolklorikaFest letos rozšířil žánrový rozsah

14.06.2022 11:54

STARÝ HROZENKOV, UHERSKÉ HRADIŠTĚ, PRAHA – přehlídka FolklorikaFest se letos koná v termínu od 16. do 19. června. Stejně jako v loňském roce se uskuteční v Amfiteátru Kopaničářských slavností ve Starém Hrozenkově. Jednou z letošních novinek je rozšíření o další hudební žánry, například swing či klasickou hudbu a operní zpěv.

Projekt zaujal jednoho z nejlepších světových klavíristů současnosti a rozhodl se spojit své jméno s festivalem. „Jeho příběh by se dal popsat: Z Opavy do celého světa, do nejvýznamnějších koncertních sálů, k nejlepším orchestrům a pod taktovky nejslavnějších dirigentů. To je světová kariéra českého klavíristy Lukáše Vondráčka. Letos pětatřicetiletý klavírista Lukáš Vondráček se řadí v mezinárodním měřítku k nejvýraznějším interpretům současnosti. Provází jej pověst zázračného dítěte, na klavír začal hrát již ve dvou letech a o rok později absolvoval své první veřejné vystoupení. Jako jedenáctiletý vydal první CD a dva roky nato uspořádal své první koncertní turné po Spojených státech. V patnácti letech debutoval s Českou filharmonií pod vedením světově proslulého pianisty a dirigenta Vladimira Ashkenazyho, který o něm prohlásil, že ‚takový klavírista se rodí jednou za třicet let‘. Vyhrál řadu mezinárodních soutěží, jeho výjimečnou pozici potvrdilo vítězství v jedné z nejprestižnějších – v Soutěži královny Alžběty v Bruselu v roce 2016. To se mu podařilo jako prvnímu Čechovi v historii. Je zván k nejprestižnějším světovým orchestrům a vedle toho absolvuje sólové recitály po celém světě,“ uvedl Martin Rezek, dramaturg festivalu

Lukáš přiletí na festival přímo ze Spojených států, aby podpořil mladé klavíristy v jejich studiu a předal jim své rady během klavírního kempu, který je součástí letošního ročníku FolklorikaFestu.

„Velmi se těším na setkání s mladými talenty ze Základních uměleckých školFolklorika během závěrečného dne klavírního kempu a na publikum i atmosféru závěrečného koncertu festivalu“, vzkázal z USA Lukáš.

V neděli pak v závěrečné části Festivalu předvede své dovednosti i publiku na počátku programu pod názvem Ďábelská klasika, ve kterém se kromě Lukáše Vondráčka představí i komorní souborBaroccoSempreGiovane, operní pěvci GustávBeláček a Nikola Uramová včetně cimbálovéhoorchestruCigánskiDiabli a dětských cimbálových muzik Základních uměleckých školFolklorika. V pořadu zazní skladby předních světových autorů i známé lidovky, které si s umělci může zazpívat i publikum.

„Jsem si jist, že tento program bude zcela jedinečným a neopakovatelným zážitkem pro všechny diváky,“ uzavřel Tomáš Štefánek, předseda správní rady Nadačního fondu Folklorika.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Nadační fond Folklorika