Filmový klub ve Vsetíně slaví třicátiny

30.09.2021 12:13

VSETÍN - Jeden z nejstarších spolků ve Vsetíně – Filmový klub, oslaví na speciálním filmovém večírku 1. října od 18 hodin v kině Vatra třicet let své existence. V průběhu pátečních oslav nabídne účastníkům klasiku  s Chaplinem v hlavní roli a film na 35 mm formátu Fantom Morrisvilu.

Filmový klub ve Vsetíně navázal na tradici filmové klubové činnosti, kterou ve Vsetíně zaštiťovala Okresní správa kin. S jejím zrušením v roce 1991 se filmoví nadšenci rozhodli založit samostatný filmový klub. Ten se také ihned zapojil do celorepublikové Asociace českých filmových klubů, jejímž členem je dodnes.

Prvním předsedou klubu byl Milan Urban. Po jeho odchodu ze Vsetína předsedal klubu až do roku 2006 pedagog a výtvarník Josef Dubšík. „Velmi si vážím dobrovolné činnosti, kterou všichni spolupracovníci ve výboru filmového klubu za ty roky odvedli. Věřím, že film může hrát významnou roli v utváření kulturního povědomí,“ řekl současný předseda klubu Milan Kostelník. 

Klub za léta své činnosti uspořádal více jak 1300 klubových projekcí, mnoho výstav s filmem souvisejích a také 23 ročníků festivalu Vsetínský filmový maraton. Festival se stal největší přehlídkou filmů ze zemí bývalé Jugoslávie v ČR, mnohdy za účasti velvyslanců těchto zemí. V posledních dvou letech klub stál u vydání dvou knih. Kniha František Čáp a slovinský film mapuje filmovou kariéru českého předválečného režiséra v Jugoslávii. Loni vydaná publikace srbského režiséra Gorana Markoviče Česká škola neexistuje, je vzpomínkou na jeho studia v šedesátých letech na pražské FAMU.

Zatímco v devadesátých letech se každoročně stalo členem klubu více jak 200 osob, v novém století se tato členská základna ustálila přibližně na polovičním počtu. Současnými členy jsou filmoví nadšenci spíše ve středním věku. V minulosti měl klub rozvinutou spolupráci se vsetínským gymnáziem formou studentského filmového klubu. „Chceme představovat dobré filmy s uměleckým a etickým přesahem zejména mladé generaci. Proto bychom po určité přestávce rádi rozvinuli spolupráci se vsetínskými středními školami,“ dodal předseda klubu.

„Filmový klub ve Vsetíně aktivně spolupracuje s pracovníky kina Vatra a vsetínského Domu kultury. Každoročně jeho činnost podporuje město Vsetín. Jeho akce nejen pro členy klubu podporují také mnohé vsetínské firmy a drobní dárci,“ poznamenala tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín