Filharmonie Bohuslava Martinů vstupuje do nové sezony

03.05.2022 08:38

ZLÍN – Do 77. sezony vstupuje zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM). V pondělí 2. května zahájila prodej předplatného pro stávající abonenty. Od 30. května si mohou abonmá zakoupit noví abonenti a je také možno si zakoupit vstupenky na mimořádné koncerty nové sezony.
„Od 1. srpna bude zahájen prodej jednotlivých vstupenek i na abonentní koncerty. Z důvodů náročnější ekonomické situace, kterou všichni pociťujeme v každodenním životě, i my jsme byli nuceni zvýšit ceny abonmá i jednotlivých vstupenek, a to ve výši cca 10 – 15 procent. Konkrétně u ceny abonmá, obsahující sedm koncertů, je nárůst o 240, uvedl ředitel filharmonie Josef Němý. Důvodem zdražení jsou podle něj zvýšené náklady na provoz, především zvýšení nájmu o 12,5 procrnta.

Jako vrcholy sezony 2022-2023označil ředitel FBM především koncerty festivalu Harmonia Moraviae. „Osobně se těším na zahajovací koncert 22. září, kdy uslyšíme Geshwinovu Rhapsody in Blue a také na závěrečný koncert festivalu s dirigentem Jakubem Hrůšou, kde zazní Rachmaninův koncert pro klavír a orchestr číslo 3,“ vyjádřil se Josef Němý.
V letním období přichází filharmonie podobně jako loni s nabídkou sedmi open air koncertů, z toho pět open air koncertů bude na platformě Baťova institutu, a to v termínech od 3. června až po 7. září. Na těchto koncertech se představí například Felix Slováček, Jiří Pavlica s Hradišťanem, The cello boys a další.

„Dva open air koncerty budou v rámci oslav 700 let města Zlína ve dnech 25. a 26. června. Konkrétně 25. června se můžeme těšit na světovou premiéru skladby Dějiny velkého Zlína ve zvucích a hudbě, kterou speciálně napsal k 700. výročí první zmínky o Zlínu hudební skladatel Tomáš Ille,“ řekl Josef Němý.
Zlínská filharmonie vznikla 30. dubna 1946. kdy byl založen orchestr při obuvnické společnosti Baťa pod názvem Symfonický orchestr Národního podniku Baťa. Tehdy čítal pouze 34 stálých členů. V roce1948 orchestr přijal název Filharmonie pracujících, jenž proklamoval hlavní poslání, a sice přiblížit vážnou hudbu pracujícím ve zlínských továrnách. První koncert populárně-vzdělávacího charakteru orchestr pro veřejnost v roce 1949. Tyto koncerty se později staly základem pro vznik dnešních abonentních cyklů.

Text a foto: Vlastimil Langer
Zdroj: Filharmonie Bohuslava Martinů