Epidemickou situaci ve Zlínském kraji pomáhá zlepšovat i antigenní testování

09.02.2021 15:10

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji se epidemická situace v posledních dnech mírně zlepšila. Aktuální počet nakažených onemocněním Covid-19 je v kraji 3 381.
„Za zlepšení epidemické situace ve Zlínském kraji bych rád poděkoval občanům, kteří dodržují nařízená opatření. Vím, že omezit sociální kontakty a žít v nouzovém stavu není jednoduché, ale musíme to ještě vydržet, aby byl vývoj epidemické situace v kraji i nadále dobrý. Je otázkou času, kdy se i u nás prokáže výskyt mnohem nakažlivější britské mutace koronaviru. Proto má rozhodně smysl nosit roušky a respirátory, dezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy. Na zlepšení situace má podíl také antigenní testování, které odhalí onemocnění i u osob bez příznaků. Prosím, využijte ho,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Antigenní testování obyvatel hradí zdravotní pojišťovna. Každý zájemce má nárok na jeden test za 3 dny. Na síť antigenních odběrových center navazuje sekundární síť smluvních poskytovatelů zdravotních služeb (praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, lázně apod.), kterým je od pojišťoven hrazen výkon odběru.
„Lidé mohou kontaktovat například svého praktického lékaře, zubaře nebo nejbližší zdravotní středisko a domluvit se na provedení testu. Antigenní testování je rychlé a je to cesta, jak zabránit šíření nákazy,“ doplnil hejtman Radim Holiš.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj