Elektřina pro trolejbusy zlevní, drážní doprava bude pro města výhodnější

19.07.2021 13:06

ZLÍN/OTROKOVICE - Osvobození drážní dopravy od poplatku pro obnovitelné zdroje energie (POZE) přivítala Dopravní společnost Zlín – Otrokovice (DSZO). „Dopravní společnost tak ročně ušetří při nákupu elektrické energie pro pohon trolejbusů téměř tři miliony korun, které bude moci využít pro další rozvoj ekologické elektrické městské hromadné dopravy,“ uvedl tiskový mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.
Poslanci schválili osvobození drážní dopravy od poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie. Tato skutečnost zlevní elektřinu mimo jiné pro tramvajovou a trolejbusovou hromadnou dopravu ve městech.
„Toto rozhodnutí jsme uvítali. Elektrická trakce ve městech představuje ekologický způsob přepravy osob, při kterém se přímo v ulicích neprodukují žádné emise. Osvobození od poplatku pro obnovitelné zdroje energie zde považujeme za logické. Při rozhodování o způsobu zajištění dopravní obslužnosti území se tak posilují i ekonomické důvody pro drážní dopravu, ke které patří rovněž trolejbusy. Bude to mít nesporný ekologický význam,“ komentoval rozhodnutí zákonodárců ředitel DSZO Josef Kocháň.
DSZO spotřebuje ročně na pohon trolejbusů přibližně 7 000 MWh elektrické energie. Při dosavadní sazbě POZE, která činila 409 korun za jednu megawatthodinu (bez DPH), to přinese úsporu 2,9 milionu korun ročně.
„O ekologickém významu bezemisní trolejbusové dopravy s příznivě nízkou hladinou hlučnosti věděli už naši předchůdci, kteří v roce 1944 trolejbusový systém MHD ve Zlíně zakládali. Můžeme být hrdi, že se ve Zlíně a Otrokovicích udržel v nepřerušené časové linii (na rozdíl od některých měst, která v časech levné nafty trolejbusy rušila) až do současnosti a stále se rozvíjí,“ dodal Josef Kocháň. Vývoj směřuje v posledních letech k nasazování bateriových trolejbusů, které pohání elektrická energie, aniž by v některých úsecích potřebovaly trolejové vedení.

Vlastimil Langer

Zdroj: Dopravní společnost Zlín – Otrokovice

Ilustrační foto: Archiv SNZ