Ekocentrum z Velíkové: Vaření je naše láska, kuchyň je náš chrám

16.03.2024 14:46

VELÍKOVÁ – Ekocentrum ve Velíkové u Zlína získalo jako první ve Zlínském kraji stříbrnou medaili v programu Skutečně Zdravá škola. „Je to pro nás velká pocta, jsme Fair Play Zlín - zařízení školního stravování, které vaří druhý školní rok v Ekocentru ve Velíkové u Zlína. V čele stojí zkušený šéfkuchař Jára Bonn s 15letou praxí. Pod jeho vedením jsme stihli vdechnout život nové moderně zařízené kuchyni, najít dodavatele kvalitních lokálních surovin, vařit přesně a beze zbytků, vyladit receptury, aby chutnalo dětem i dospělým. Aktuálně si na našem jídle pochutnává cca 150 strávníků,“ uvedl za tým Tomáš Černý.
Vařit pro děti je velkou výzvou, protože děti jsou nejupřímnější strávníci s okamžitou někdy velmi krutou zpětnou vazbou. „Bez přemýšlení na vás vypálí, zda jim chutnalo nebo ne. Jára má na děti ve školce velký vliv. Hraní si v blátivé kuchyňce je jedna z nejoblíbenějších aktivit. Fair Play Zlín je kombinace školní kuchyně s restauračními postupy, proto je často potřeba podávat výkon a držet tempo. Proto neustále pečujeme o dobrou náladu nás všech. Často se tu zpívá, rapuje, beatboxuje nebo jen poslouchá hudba. K pohodě přispívá přátelsky naladěný pracovní tým s respektem vůči sobě navzájem.
Jídlo přímo vydáváme šestnáctičlenné partě dětí z lesní školky, zbytek zavážíme dalším soukromým školkám, školám a dětským klubům ve Zlíně,“ pokračoval Černý.
Od září 2023 Ekocentrum systematicky budovalo dodavatelské vztahy s cca deseti nejdůležitějšími farmářskými dodavateli. „Učili jsme se tvořit jídelní lístky v závislosti na aktuální nabídce farmářů, plánovat nákupy, závozy a skladování surovin tak, abychom dosáhli konečného poměru 50% surovin v účetní hodnotě z farem a 5% surovin v biokvalitě. Dosažení stříbrných cílů se nám povedlo až po pěti měsících. Postupně se nám podařilo nahradit základní konvenční suroviny z Makra jako veškeré maso, mléčné výrobky, kořenovou zeleninu a ovoce, vejce, chlebovou mouku a jiné za lokální suroviny od lokálních dodavatelů,“ vysvětlil Tomáš Černý.
Zisk stříbrné medaile bude jistě i dobrou zprávou pro všechny rodiče dětských strávníků, pro které Ekocentrum vytvořilo FB skupinu, kam každý den vkládá fotky jídel s popisem, jaké farmářské suroviny byly použity. K lepší informovanosti rodičů i pedagogů pomáhá také infoseriál rozesílaný každý týden s barevnými jídelními lístky.

Stříbrná kritéria:

  • Minimálně 50% (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
  • Minimálně 5% surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství - bioprodukt nebo biopotravina.
  • Jídelna nabízí možnost výběru minimálně ze dvou jídel, přičemž jedno jídlo splňuje podmínky pro stravu bezmasou a/nebo bezmléčnou.
  • Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů a/nebo alespoň 10% pochází z ekologických chovů.
  • Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
  • Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.
  • Při úklidu v prostorách kuchyně/jídelny a mytí nádobí jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
    Vlastimil Langer
    Zdroj a foto: Fair Play Zlín