Druhý ročník Cestobraní: Jak se žije lidem ze Slovácka v cizině

14.04.2021 11:33

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Po loňském prvním ročníku cestovatelského festivalu Cestobraní se organizátoři rozhodli i přes stále nepříznivou situaci uspořádat ročník druhý, a to ve čtvrtek 15. dubna od 18.30 hodin, tentokrát s podtitulem Slovácko zblízka i zdálky.
„Opět se odehraje online a nabídne zdarma účastníkům příběhy tří lidí ze Slovácka, kteří dlouhodobě žijí v cizině, a jeden příběh cizince, který naopak bydlí už 20 let v Uherském Hradišti,“ sdělila za organizátory Petra Kučerová.
Beta Bajgart, úspěšná dublinská fotografka, která se narodila na Slovácku jako Alžběta Kobzová. Tomáš Krcha ze Starého Města, který žije a pracuje v Silicon Valley. Michal Bečička, geodet z uherskohradišťských Sadů, už šest let žijící v Kanadě. A Etienne Vandame, Francouz, který posledních 20 let bydlí v Uherském Hradišti. To jsou hosté druhého ročníku festivalu Cestobraní.
„Vloni jsme divákům ukazovali především krásy jednotlivých zemí, letos jsme téma trochu posunuli směrem k zajímavým příběhům tří lidí, kteří se narodili na Slovácku, ale žijí už dlouho v cizině. Myslím, že na náš kraj mohou nabídnout velmi zajímavý pohled. A aby to bylo vyvážené, zvolili jsme i jednu opačnou variantu, kdy nám Etienne bude vyprávět o tom, proč opustil Francii a rozhodl se žít v našem regionu,“ přiblížil letošní formu Cestobraní jeden z organizátorů Marek Pochylý.
„Cestobraní proběhne ve čtvrtek 15. dubna v 18.30 formou videokonference, kdy se jednotliví hosté připojí přímo ze svých zemí. Moderátorem bude stejně jako vloni cestovatel Jiří Eibensteiner. Součástí dvouhodinového programu budou i fotografie a další zajímavé materiály,“ dodala Petra Kučerová.
Konference Cestobraní bude přístupná zdarma všem a podrobnosti včetně odkazu na online přenos najdou zájemci ve facebookové události Cestobraní online. Organizátory cestovatelského festivalu Cestobraní jsou spolek Mysli Jinak, festival Slovácké léto a Městská kina Uherské Hradiště.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Pořadatelé Cestobraní

Pod foto: Rodačka ze Slovácka Beta Bajgart.