Dotace ministerstva kultury pomůže s opravami objektů v historickém centru města

23.04.2022 14:28

 KROMĚŘÍŽ - Kroměříž má také v letošním roce přislíbenou finanční podporu na obnovu staveb v městské památkové rezervaci. Částku 875 tisíc korun jí přidělilo ministerstvo kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ).
„Město získalo méně peněz než v předchozích letech. Proto jsme rádi, že k dotační částce 875 tisíc můžeme připočíst dalších 100 tisíc korun, které Kroměříž získala jako cenu v krajském kole soutěže Historické město roku,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Návrh na rozdělení 975 tisíc korun jednotlivým projektům předložila komise rady města pro regeneraci MPR, památky města Kroměříže a veřejná prostranství a schválila je městská rada a také zastupitelstvo.

„Peníze z Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) ministerstva kultury získají kanovnické domy v Jánské ulici a určeny jsou na již probíhající repasi oken a dveří. Mezi akce, jimž byla přidělena finanční podpora, patří také restaurování lamp a zábradlí na budově kina Nadsklepí na Milíčově náměstí. Všechny zmíněné památky jsou v majetku města. Mezi schválenými příjemci dotace, tedy majiteli nemovitostí, jichž se finanční podpora týká, jsou kromě města také církev a fyzická a právnická osoba,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Církev získá finance na restaurování dalšího vitrážového okna v kostel sv. Mořice. Dotaci na opravu schodiště v loubí měšťanského domu č. p. 20 v Kovářské ulici dostane právnická osoba a na opravu uliční fasády domu Na Sladovnách 1492/8 fyzická osoba.

„V roce 2021 dostalo město z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón 1,81 milionu korun, v roce předchozím 1,8 milionu korun. V letošním roce byla částka přidělená Kroměříži i celková suma rozdělovaná ministerstvem kultury výrazně nižší, a to v důsledku rozpočtového provizoria, které v době rozdělování dotace existovalo,“ připomněl Jan Vondrášek.

Město Kroměříž čerpá peníze z programu zhruba 20 let a na opravu památek v městské památkové rezervaci tak získala již více než 40 milionů korun.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž