Dolní náměstí hostí Výstavu na stromech

10.10.2023 07:25

VSETÍN - Do soboty 14. října bude na Dolním náměstí probíhat Výstava na stromech. Letos s tématem Fajront: Konec šichty!
„Výstava na stromech je celorepublikový happening na podporu důstojné práce. Akce se koná každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce. Jednotlivé výstavy se tak každý rok dostanou do parků a na náměstí desítek měst. Letos se koná její devátý ročník, tentokrát zaměřený na práci v energetickém průmyslu a spravedlivou transformaci,“ informovala Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
„Klimatická krize s sebou přináší změny. Někoho čekají změny větší, někoho menší. Zásadní proměnu čeká zejména fosilní energetika. Ne vždy si však uvědomujeme, že se tato změna těsně týká pracujících v těchto sektorech a následně regionů, které jsou na energetický sektor navázány. Na práci, lidské životy i regiony taková změna může dopadnout drasticky, proto je žádoucí, aby byla taková transformace spravedlivá. A to není snadné,“ uvedla Iva Koutná, předsedkyně Lísky, která Výstavu na stromech pořádá.
A jak spravedlivou, sociálně a environmentálně citlivou transformaci provést? Jak se v tom celém vlastně zorientovat a čím si můžeme být jistí už dnes? „Právě tím provází naše výstava, která se věnuje spravedlivé transformaci při změně klimatu. Ta neprobíhá odděleně, ale za stále se měnících podmínek ve společnosti, jednou z mnoha výzev a proměn je dnes například pokrok v umělé inteligenci. Výstavu proto doprovodí vizuální fotografie vytvořené umělou inteligencí,“ doplnila Koutná.
Výstavu koordinuje organizace NaZemi v rámci projektu Budoucnost práce v nízkouhlíkové ekonomice: Perspektivy spravedlivé transformace české energetiky.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín