Do Zlína se v sobotu vrátí Tomáš Baťa díky zážitkové akci k výročí města

16.09.2022 16:44

ZLÍN – Okolí zlínského zámku se vrátí v sobotu 17. září od 14 hodin do dob velkého rozmachu Zlína díky akci Zlatá třicátá. Baťovskou éru připomenou dobové módní přehlídky, taneční vystoupení, historický bicykl i koncert kapely F-Dur Jazzband a dalších. Odpolednem provede samotný pan továrník a jeho žena. Program patří k mimořádnému výročnímu festivalu Dny Baťa, který je součástí oslav 700 let od první písemné zmínky o městě. Akci pořádá statutární město Zlín skrze svou organizaci Živý Zlín.
„Odpolednem nás provede vizionář Tomáš Baťa se svou manželkou Marií v podání herců z Městského divadla Zlín. Během dne se na pódiu vystřídají kapely F-Dur Jazzband, Swing Shower i Jazzbook a do třicátých let nás přenese módní přehlídka spolku Dantes a taneční vystoupení studia Starlight,” uvedla ředitelka Živého Zlína, Jana Kubáčová.
U zámku, kde se akce koná, bude připravena také půjčovna kostýmů pro návštěvníky, která vznikla ve spolupráci se SUTU, výstava historických hraček, ukázka kovářského řemesla či kreativní dílny a další bohatý program.
„Návštěvníci budou mít možnost na místě zakoupit nebo si sami vyrazit pamětní minci s jedinečným designem navrženým k výročí města,” upřesňuje Jana Kubáčová. Z jedné strany je zlínský znak, z druhé pak Eliška Rejčka, která před 700 lety zakoupila město a kupní smlouva se stala první písemnou zmínkou o Zlíně. Vstupné na akci je zdarma a více informací naleznete na webové stránce www.zlin700.eu.

Festival Dny Baťa se koná v termínu od 12. do 18. září. Pořádá jej statutární město Zlín skrze svou příspěvkovou organizaci Živý Zlín – kulturní a kreativní centrum. Po celý tento týden probíhají na různých místech města akce, besedy či přednášky s baťovskou tématikou. Za spolupráci děkujeme Nadaci Tomáše Bati, která se zapojí svým každoročním festivalem Týden Baťa.
„Náš dík patří také Památníku Tomáše Bati, Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Základní umělecké škole Zlín, Knihovně Františka Bartoše ve Zlíně, spolku aArchitektura, Zlínskému architektonickému manuálu, Kanceláři architekta města Zlína, Nové Akropolis, Českému rozhlasu Zlín, tvůrcům expozice Zlínská zrcadla, pořadatelům Gallery Tour, Zóny Zlín a všem dalším spolupracujícím institucím, organizacím i jednotlivcům,“ dodala Anežka Gavendová z agentury Živý Zlín.

Kompletní program festivalu i podrobný program akce najdete na www.zlin700.eu.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Agentura Živý Zlín