Do úklidu Otrokovic se může zapojit každý

03.04.2024 09:35

 OTROKOVICE - Stejně jako v předchozích letech jsou Otrokovice zapojeny do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Skupiny dobrovolníků se se jdou v sobotu 6. dubna v 10 hodin a projdou tradičně kolem cyklostezky, zamíří ale i do Kvítkovic a okolí Štěrkoviště, aby posbíraly odhozený drobný odpad ve vytýčených lokalitách.

„Společně s organizátory výzvy Do práce na kole za Zlín a Otrokovice se domlouváme a tradičně uklízíme u cyklostezky Otrokovice - Zlín. Je ale mnohem více míst, která si zaslouží pozornost, a tak i letos kromě okolí páteřní cyklostezky vyrazí dobrovolníci do ulic Kvítkovic a také kolem Štěrkoviště. Nově zařadíme i okolí tzv. Kubíku, tedy malého podchodu pod kolejemi na Baťově za zahrádkami,“ přiblížila starostka města Otrokovice Hana Večerková. Radnice pro tuto akci zajistila potřebné ochranné prostředky, které u sebe budou mít na srazu vedoucí jednotlivých skupin. „Každý, kdo se k úklidu připojí a dostaví se na libovolné místo srazu, dostane od nás pytel na odpadky a rukavice. Letos jsme pořídili také sběrače odpadků, díky kterým můžeme lépe vytáhnout například papírky z keřů,“ uvedla vedoucí odboru dopravně správního Renáta Krystyníková.

Po úklidu mají všichni dobrovolníci možnost sejít se u odpočívadla s altánkem vedle velkého splavu na Trávníkách, kde je naplánováno opékání špekáčků a bude zde připraven také teplý čaj. K dispozici bude i voda a mýdlo na umytí rukou. „Je jen na nás, jak naše okolí vypadá. Stále se setkáváme s tím, že si lidé na nepořádek okolo sebe pouze stěžují, ale ruku k dílu však přiloží jen nepatrný zlomek z nich. Budeme rádi, když se počty dobrovolníků rozšíří a společně uklidíme Otrokovice. Přesto nejdůležitější stále zůstává nepořádek nevytvářet a udržovat své okolí čisté, bez ledabyle odhozených odpadků,“ zdůraznila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Sraz dobrovolníků je na šesti stanovištích: 
na začátku cyklostezky u bělovského jezu, u okružní křižovatky u ČOV, na začátku stezky pro chodce a cyklisty u hasičské stanice na Trávníkách, na zastávce MHD Štěrkoviště, u kaple sv. Anny v Kvítkovicích a u objektu bývalé restaurace Habana na Horním Středu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: městský úřad Otrokovice