Do Slováckého divadla přijede prezident Petr Pavel

16.04.2024 07:39

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Do Slováckého divadla dorazí ve středu 17. dubna odpoledne prezident České republiky Petr Pavel, který bude od na oficiální návštěvě Zlínského kraje. „Je to pro nás velká čest, v novodobé historii je to teprve druhá návštěva nejvyššího ústavního činitele u nás v divadle,” uvedla ředitelka slovácké scény Libuše Habartová.

Hlavním a jediným bodem programu uherskohradišťského divadla je debata s občany, která proběhne od 16:30 do 18:00 hodin. „Ačkoliv bude v hledišti spousta hostů z řad představitelů kraje, města a dalších institucí, hlavní požadavek Hradu je dát prostor k otázkám běžným občanům. Pan prezident chce slyšet jejich názory a chce vědět, jaká témata jsou pro ně důležitá,” řekl moderátor akce Josef Kubáník. Spolu s ním bude moderátorkou Kateřina Perknerová z Deníku, který celých 90 minut přenese na své streamovací platformy. Zájem o debatu je obrovský, 33 minut po spuštění rezervačního systému byl sál s téměř čtyřmi sty sedadly zaplněný.

Petr Pavel ve funkci hlavy státu Slovácké divadlo navštíví poprvé, ale není mu neznámé. Zastavil se v něm v říjnu 2022 v době prezidentské kampaně a zajímal se nejenom o život divadelníků, ale vyjádřil i přání zhlédnout inscenaci Teror, kterou slovácký soubor hraje v autentickém prostředí Okresního soudu a jejíž děj řeší otázky, se kterými se Petr Pavel setkával coby předseda vojenského výboru NATO. Zároveň se s herci podělil o svůj vztah ke Slovácku. „Když se řekne Slovácko, vždycky si vybavím víno, slivovici, dobré lidi, Slovácké divadlo, Letní filmovou školu a I. FC Slovácko. Tady bych si dovedl představit ideální dovolenou,” prohlásil president.

Petr Pavel je druhým prezidentem, který uherskohradišťské divadlo navštíví. Před ním tak v březnu 1992 učinil Václav Havel. „V hledišti tenkrát seděl celý soubor, na jevišti byly připravené židle, ale Václav Havel říkal: ‚Přece tu nebudeme sedět jako na schůzia posadili jsme se na okraj jeviště. Pak jsme si dlouze povídali, velmi ho zajímalo, jak funguje oblastní divadlo. Shodli jsme se pak s kolegy, že jsme v tu chvíli Václava Havla nevnímali jako prezidenta, ale jako kolegu, který se stavil, když jel zrovna okolo,” vzpomněl na návštěvu prvního polistopadového prezidenta tehdejší ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.
Vlastimil Langer
Zdroj: Slovácké divadlo
Slovácké divadlo. Foto: Archiv SNZK