Dny Země v Rožnově

19.04.2024 11:01

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Město Rožnov pod Radhoštěm pořádá ve dnech 20. – 28. dubna několik akcí v rámci Dnů Země. Pro občany města je připravena dobrovolnická výzva k úklidu Rožnova. Do výzvy se zapojí základní a střední školy, připravena je také edukační přednáška na téma Světelné znečištění a menší děti se mohou těšit na zábavné páteční dopoledne v městském parku.
 „I v letošním roce pokračujeme v konceptu Dnů Země, tedy akce budou probíhat během celého týdne. Těšit se můžeme na dobrovolnickou výzvu v úklidu města, kde se může zapojit kdokoliv bude chtít. Pro menší děti z mateřských a základních škol připravujeme v pátek zábavné a naučné dopoledne v městském parku. Zde se samozřejmě může také připojit i veřejnost,“ uvedla Hana Ondruchová, koordinátorka Zdravého města a MA21.
Od soboty 20. dubna do 28. dubna bude probíhat Dobrovolnická úklidová výzva. Zapojení se do výzvy je jednoduché, stačí si vyzvednout pytle na úklid a rukavice ve Středisku volného času (po předchozí domluvě v termínu od 15. – 19. 4. na recepci SVČ, kontakt m.valkova@svcroznov.cz, 604 280 402) a vybrat si místo k úklidu. Plný pytel odpadků pak stačí odložit na jednom z 23 vytipovaných míst (lokality zde) a město se postará o jejich svoz. Ve středu 24. dubna je připravena v rámci edukační výzvy přednáška na téma Světelné znečištění. Téma přednášky se bude věnovat vzniku a dopadům světelného znečištění na přírodu a člověka, ale i na ekonomiku a ztrátu krásy noční oblohy. Přednášku povede Jan Kondziolka, iniciátor vzniku Beskydské oblasti tmavé oblohy.
„Páteční dopoledne 26. dubna bude patřit dětem z mateřských a základních škol. Od 8.30 do 13.00 hodin bude v městském parku probíhat hravý a vzdělávací program. Děti se mohou těšit například na popelářský vůz, třídění odpadu nebo praktickou ukázku přírodnin a tvoření v rámci osvěty na našem území i v celém světě. Celé dopoledne budou doprovázet písničky a interaktivní, hudebně-divadelní program s vůní lesa Mechulaláci,“ ukončila výčet akcí Petra Graclíkvá, rožnovská tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm