Dílo malíře a grafika Josefa Ruszeláka ocenil Klub UNESCO Kroměříž

27.06.2018 07:10

KROMĚŘÍŽ - Cenou Karla Lichtensteina – Kastelcorn ocenil Klub UNESCO Kroměříž 15. června dílo malíře a grafika Josefa Ruszeláka. Ocenění za celoživotní uměleckou tvorbu a mnohostranné aktivity výtvarník převzal den před svými osmdesátinami na slavnostním koncertu u příležitosti 20. výročí zápisu zahrad a Arcibiskupského zámku na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
V letošním roce ocenilo Josefa Ruszeláka také město Zlín udělením Ceny města za rok 2017 především za výrazný přínos pro obohacení všestranného života města a jeho propagaci doma i v zahraničí.
Josef Ruszelák se narodil 16. června 1938 v Nětčicích na Kroměřížsku, raná dětská léta prožil v Těšnovicích, od roku 1946 žije ve Zlíně. Absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. Od roku 1967 uskutečnil na sedmdesát samostatných výstav a zúčastnil se více jak stovky kolektivních výstav u nás a v zahraničí. Významné jsou jeho účasti na výstavách české grafiky – Grafika roku (Praha), Moravská grafika (Brno), Současná česká grafika (Praha), Experimentální česká grafika (Berlín, Německo), Meditativní grafika z Čech (Graz, Rakousko), Bienále české grafiky (Ostrava), Santo André (Brazílie), Kuala Lumpur (Malajsie).
Dílo Josefa Ruszeláka je spjato zejména s jeho dlouholetým působením ve zlínském divadle, spolupracoval s filharmonií, Pragokoncertem, s Janáčkovou akademií v Brně, Mahenovou činohrou, Muzeem jihovýchodní Moravy a s řadou dalších institucí. Vytvořil spoustu grafických listů a obrazů.
Josef Ruszelák je laureátem několika významných ocenění, mimo jiné: stříbrné medaile evropského Trienále Praha Graphic 94, Ceny ředitele Městského divadla Zlín 2008, nebo ceny 22. ročníku Grafika roku Praha za počítačovou grafiku v roce 2015. Jeho zatím posledním výrazným počinem je vydání autorské knihy Život je za dveřmi, v níž skloubil autobiografické vyprávění a vzpomínky na přátele s důvtipně pointovanými příběhy, úvahami a glosami na pozadí historických fakt.

Vlastimil Langer

Foto: Archiv Josef Ruszeláka