Díky investici kraje mají studenti v Uherském Brodě nové moderní učebny

27.11.2021 11:48

ZLÍNSKÝ KRAJ - Střední odborné učiliště Uherský Brod získalo díky investici Zlínského kraje za 9,5 milionů korun nové kryté prostory v ulici Vazová. Bývalá nevyužívaná kotelna na uhlí se po komplexní rekonstrukci proměnila v moderní specializované učebny. Informaci sdělila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
„Budova slouží především pro odborný výcvik žáků oborů Chovatelství, Zemědělec-farmář, Zahradník, Opravář zemědělských strojů a  Mechanik-opravář motorových vozidel. Žáci i jejich učitelé nyní mají velmi dobré podmínky pro praktickou výuku, a to i v tak specifických oborech, jako je například chovatelství,“ sdělila krajská radní pro školství Zuzana Fišerová.
Právě maturitní obor Chovatelství, který se specializuje na práci se psy a kynologii, ale také na péči o cizokrajná zvířata, uherskobrodská škola otevírá již pátým rokem jako jediné učiliště svého druhu na Moravě, které takto profilovaný obor nabízí. Podobně zaměřená „konkurenční“ škola je až v Humpolci nebo v Kostelci nad Orlicí.
Budoucí chovatelé se podle ředitele školy o uplatnění nemusejí obávat. „Naši žáci oboru Chovatelství vykonávají povinnou prázdninovou praxi v zoologických zahradách, v zemědělských farmách a podnicích, v prodejnách zoo potřeb nebo i doma - pokud tam mají chovnou stanici například psů nebo koček. V loňském školním roce maturovali první studenti chovatelství, přičemž dvě absolventky odešly pracovat k policii jako psovodi, polovina žáků pokračuje ve studiu na vysoké škole veterinární či zemědělské nebo na vyšších odborných školách. Ostatní jsou zaměstnáni v různých provozech se zvířaty,“ řekl ředitel Středního odborného učiliště Uherský Brod Jiří Polanský.
Uvnitř nově vzniklého objektu je umístěn vytápěný skleník pro výsadbu rostlin, moderní plynová kovárna, salon pro koupání a údržbu psů, terária a akvária se zvířaty, místnost pro výcvik psů a odborná učebna pro žáky oboru Zemědělec- farmář. Před budovou jsou i voliéry s cizokrajnými ptáky.  U venkovního cvičiště stojí také kotce, kde si studenti mohou „ubytovat“ své psy.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj