Dětské oddělení léčí zvýšený počet dětí, na LDN prožije svátky stovka starších pacientů

22.12.2022 15:45

ZLÍN - Na Dětském oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je momentálně hospitalizováno s chřipkou a RS viry sedm dětí, z toho tři na JIP. Situace se ale rychle mění. „Snažíme se děti, jejichž zdravotní stav se zlepší, propouštět do domácího léčení tak, aby lůžka byla opět nachystaná pro nové příchozí nemocné. Jen tak se dá situace zvládnout.
Dětská lékařská pohotovostní služba samozřejmě bude v době svátků fungovat v běžném čase jako o víkendech. Nejčastěji tam přicházejí rodiče s dětmi pro vysoké horečky, kašel, dušnost, někdy i pro zvracení při těchto respiračních infektech,“ uvedla Dana Lipovská, tisková mluvčí nemocnice.
Primářka Dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati Lucie Procházková řekla, že rodiče by u takhle nemocných dětí měli dávat pozor na dostatečný příjem
tekutin, musí pravidelně snižovat teplotu antipyretiky, tzn. léky proti horečce v dostatečných dávkách. Pokud dítě nepřijímá tekutiny a  opakovaně zvrací, potom je třeba vyhledat lékařskou pomoc.
„Pokud se jedná o léky pro děti, které chyběly, paralen v sirupu už je opět vyprodaný, nurofen sirup má v současné době lékárna dostatek, díky dnešní mimořádné zásilce 200 kusů. V současné chvíli máme paralen pro děti v tabletkách a nurofen čípky pro děti od dvou let. Další dodávky očekávají naši lékárníci v nejbližších dnech,“ sdělila mluvčí nemocnice.

Provozní dobu našich lékáren najdete zde https://www.kntb.cz/lekarna.
Obecně přes vánoční svátky se snaží zdravotníci pacienty, kterým to jejich zdravotní stav umožní, pouštět domů. I přesto bude například v Centru klinické  gerontologie (LDN) kolem 100 pacientů – většina z nich kvůli doléčení akutních stavů nemocí.
„Ještě bych chtěla zmínit, že na Štědrý den dostanou pacienti bez dietních omezení rybí polévku a lososa s bramborovou kaší, v našem stravovacím provozu jim také upečou piškotovou roládu jako dezert - aby měli alespoň trochu pocit sváteční atmosféry. Na Novorozeneckém oddělení KNTB si dokonce pro miminka, které se narodí na Štědrý den, připravili dárky – body tričko s nápisem moje první Vánoce, baňku, čepičku a další drobnosti. Budou se tam také zpívat koledy. V Centru klinické gerontologie zase dostanou hospitalizovaní senioři různá přáníčka, některá vytvořili žáci Střední zdravotnické školy Zlín, další potom děti z MŠ Otrokovice, ZŠ Trávníky a ZŠ TGM Otrokovice,“ poznamenala Dana Lipovská.
A závěrem ještě citace primáře Urgentního oddělení KNTB Michala Pisára. „Ve dnech 25. a 26. prosince očekáváme jako každý rok příliv lidí, kteří mají zažívací potíže, spojené s přejezením a nadměrným příjmem alkoholu. Hodně řešíme také seniory, jejichž zhoršený zdravotní stav je často spojen se stresem. Pak také lidi středního a mladšího věku, kteří mají pár dní volna, a tak chtějí na pohotovosti řešit nějaký svůj dlouhodobý zdravotní problém, například bolesti zad. Nejdůležitější je zůstat přes svátky v klidu a používat zdravý selský rozum. Rozhodně se, prosím, nesnažte řešit své dlouhodobé chronické problémy právě v tomto čase,“ zdůraznil primář.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně