Děti školou povinné mohou učivo dohnat na doučovacích letních kempech

12.07.2021 11:03

OTROKOVICE - Žáci otrokovických základních škol, kteří v době distanční výuky nedosahovali požadovaných studijních výsledků, si mohou prohloubit znalosti prostřednictvím letních doučovacích kempů. Výuka se uskuteční během prázdnin propojením formálního a neformálního vzdělávání. Výzva a možnost čerpání dotace k tomuto účelu přišla z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a kempy jsou tudíž pro žáky zdarma.

„V uplynulém školním roce měli žáci velmi ztížené podmínky pro vzdělávání. Školy byly kvůli pandemii covid-19 uzavřeny a většinu školních dní probíhala výuka distanční formou. Ne každému tento způsob výuky vyhovuje, a také dětem chyběl dětský kolektiv, ten žádná individuální výuka nenahradí. Jsem ráda, že jsme mohli prostřednictvím výzvy kempy dětem v Otrokovicích a okolí nabídnout. Doufám, že dětem trochu výuky přes prázdniny vadit nebude a že si kemp v kolektivu svých vrstevníků užijí,“ uvedla starostka města Hana Večerková.

„Letní kempy bude administrovat nezisková organizace Expra, protože do výzvy se nemohlo zapojit ani město Otrokovice, jako zřizovatel škol, ani školy samotné. Těší mne zájem rodičů a dětí o kempy a zároveň chci poděkovat pedagogům ze škol, kteří aktivity zajišťují a plně si uvědomují nutnost pomoci dětem srovnat rozdíly ve znalostech, které u některých ovlivnila distanční výuka. Přejeme si, aby každý žák zažíval úspěch ve škole a tak k němu bylo i přistupováno ze stran pracovníků škol,“ sdělila Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury.

Možnosti doučovacích kempů využily Základní škola Trávníky, Základní škola T. G. Masaryka, Základní škola Mánesova, Základní a Mateřská škola Spytihněv a 1. základní škola Napajedla. Školy si určily věk žáků, pro které bude kemp zaměřen. Většinou v rozmezí od 5. do 7. tříd.

„Každý kemp bude trvat pět pracovních dní, psm hodin denně. Žákům se budou věnovat učitelé, vychovatelé, pedagogové volného času, studenti pedagogických fakult lektoři, aj. A nebojte se, bude to ‚škola hrou‘,“ řekla Barbora Šopíková. Doplnila, že kempy se budou konat v prostorách škol, tělocvičen, hřišť, ale třeba také v areálu Sboru dobrovolných hasičů Kvítkovice.

Z uvedených pěti škol se na letní doučovací kempy přihlásilo celkem 150 žáků. Z dotace ministerstva školství budou hrazeny nejen náklady na provoz pronajatých prostor, mezd pedagogů, pomůcek, ale rovněž strava a pitný režim pro dětské účastníky.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Otrokovice
Ilustrační foto: Archiv SNZ