Den uniformovaných sborů ozdobí historická letadla i ukázky zásahů

06.09.2021 08:53

KROMĚŘÍŽ - Letitá i současná technika a atraktivní ukázky zásahů budou ozdobou letošního sedmého ročníku Dne uniformovaných sborů. Uskuteční se v sobotu 2. října od 10 do 17 hodin na kroměřížském letišti. „Loni se akce konat kvůli koronaviru nemohla. Věřím, že letos ji žádná protiepidemická opatření nepřekazí a že se všichni na letišti budeme bavit přehlídkou techniky i dovedností hasičů, policistů, armády a dalších složek,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

K vidění bude rozmanitá technika, která zahrnuje například historická letadla – dvouplošníky RAF, tanky a bojová vozidla pěchoty. Technické muzeum v Brně přiveze desítku kusů techniky, kde nebude chybět třeba tank T-34, četnický autokar a dva historické autobusy. „Celkem počítáme se zhruba 70 kusy techniky a 400 účinkujícími,“ řekla vedoucí radničního odboru Útvar tajemníka Petra Svačinová. Kromě ukázky techniky se návštěvníci akce mohou těšit i na dynamické ukázky a scénky.

Kroměřížští dobrovolní hasiči, kteří letos slaví výročí 115 let založení sboru, na akci pokřtí nové vozidlo. Hasiči předvedou i ukázku nebezpečné látky, vyproštění z vozidla nebo hašení hořícího oleje. Policisté návštěvníkům předvedou zadržení pachatele, ukázky jízdní policie i služebních psů. Své dovednosti předvedou i vojáci, celníci a další. „Lákadlem bude také výstava uniforem všech zúčastněných složek nebo scénka na téma bombardovací letectvo,“ dodal předseda spolku Biskupští manové z Kroměříže Evžen Petřík.

„Den uniformovaných sborů se koná pod záštitou Ministerstva obrany ČR. Pořádá ho město Kroměříž, spolek Biskupští manové z Kroměříže a Technické muzeum v Brně. Na akci se budou kromě hasičů, policie, armády, celníků a Technického muzea prezentovat i aktivní zálohy armády, Československá obec legionářská, Sokolská župa Hanácká a kluby vojenské historie,“ vysvětlil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Pro účastníky akce bude zajištěna doprava historickými autobusy z Hanáckého náměstí na letiště se zastávkou u kroměřížského výstaviště. „Lidé by měli ve vlastním zájmu využít veřejnou dopravu, protože možnosti parkování automobilů jsou v okolí letiště omezené. Parkování u vodní plochy Bágrák bude řízené pořadateli, parkovat se bude kolmo k silnici,“ doplnila Svačinová. Vstup na akci je zdarma, koná se za každého počasí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž