Den stromů opět v Panské zahradě

20.10.2023 07:26

VSETÍN - Vítr zvyšuje svou rychlost, teplota klesá, stromy se převlékají do podzimních šatů a jablka pomalu dozrávají. To je přesně ten čas, kdy v Alcedu začínají připravovat tradiční akci s environmentální tématikou pro děti z mateřských a základních škol s názvem Den stromů.
„Letos nám vychází termín na pátek 20. října, což je dokonce přesné datum mezinárodního dne stromů, jehož počátky sahají až do 19. století. Po celém areálu Panské zahrady budeme mít připravené výtvarné, pohybové, vzdělávací i prožitkové aktivity, které budou tematicky zaměřené na život a význam stromů. Nebude chybět ani ukázka tradičního ručního moštování a ochutnávka moštů z Hostětína,“ uvedl garant akce Lukáš Kamas.
„Učíme děti vidět ve stromech opravdovou a důležitou krásu a nejen prkna, trámy a peníze. Stromy nám totiž dopřávají neskutečné množství dobra v podobě životadárného kyslíku, chutných plodů, a hlavně tvoří zdravé a bezpečné životní prostředí pro obrovské množství živočichů, rostlin a samozřej mě i pro nás – lidi. Nejdůležitější je ovšem skutečnost, že za to všechno od nás nic nechtějí,“ dodal garant akce.
„Kdybych měl jedním slovem vystihnout všechno, co souvisí s naším Dnem stromů, tak to slovo by bylo atmosféra. Každý rok se totiž v Panské zahradě potkáme se stovkami dětí a samozřejmě i s jejich učiteli a společně si užíváme pohodové a přátelské atmosféry při objevování nových a připomenutí dříve poznaných skutečností ze života stromů. Věříme, že pozitivní prožitky pomáhají dětem při učení nejvíce a inspiraci pro tento styl vzdělávání můžeme najít všude kolem nás – tou inspirací jsou právě stromy,“ zdůrazníl Lukáš Kamas.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín