Další prestižní ocenění pro ekocentrum ve Zlíně -Velíkové

16.11.2021 07:46

ZLÍN/VELÍKOVÁ - Odborná porota vybrala ve čtvrtek 4. listopadu nejzajímavější adaptační projekty, které získaly letošní cenu Adapterra Awards. Mezi výherci je také Ekocentrum Na Pasece Velíková sídlící ve slaměném domě s biosolární střechou.

„První příčku v kategorii Zastavěná území obsadilo Ekocentrum Na Pasece Velíková z městské části Zlína.  Projekt je postaven na spolupráci podnikatelského a neziskového sektoru. Soukromý investor vybudoval čistě z vlastních zdrojů zázemí pro ekocentrum a lesní školku provozovanou neziskovou organizací Na Pasece,“ uvedla Veronika Slováčková, koordinátorka Ekocentra Na Pasece.

„K projektu mě přivedly děti. Syn, který začal chodit do lesní školky. Měl jsem potřebu dělat něco rukama. Chtěl jsem postavit dům, tak jsem si řekl, že chci raději sahat na hlínu, na dřevo a na slámu než na standardní stavební materiály. Dali jsme velkou důvěru projektantovi Danu Grmelovi a architektovi Radku Hálovi, kteří se ‚slamákům‘ dlouhodobě věnují,“ řekl investor Tomáš Černý během vyhlášení cen Adapterra Awards. 

Slaměný dům se zelenou střechou a fotovoltaickými panely vychází z myšlenky přírodního a trvale udržitelného stavitelství. Fotovoltaické panely částečně zastiňují zelenou střechu a brání jejímu vysušování, rostliny zase pomáhají udržovat teplotu panelu ideální pro výrobu solární energie. „Byl to experiment Protože střecha je členitá, někde je více stínu, část zakrývají panely, jinde ústí rýna, která přivádí více vody, proto si každý druh vysazeného rozchodníků našel svoje místo adaptace, jak si sama příroda řekla,“ řekl investor. Za extenzivní biosolární střechu bylo ekocentrum v letošním roce oceněno také v soutěži Zelená střecha roku 2021.

Využití ekocentra přiblížila koordinátorka Veronika Slováčková z lesního spolku Na Pasece. „Budou zde probíhat ekologické výukové programy pro mateřské, základní školy i středoškoláky. Zároveň je to místo pro pořádání seminářů, prostory si budou moci pronajmout lektoři a uspořádat zde přednášky a kurzy. Chceme dát tento prostor k dispozici i komunitě, která se kolem školky a ekocentra vytvořila a stále vytváří. Součástí projektu je i vlastní kuchyně se zaměřením na vaření z lokálních surovin,“ vyjmenovala plánované aktivity Slováčková

Stavba slaměného domu byla sice placena ze soukromých zdrojů, avšak celý provoz a další náklady ekocentra i lesní školky spadají pod neziskovou organizaci Na Pasece. Proto se tato organizace rozhodla vypsat sbírku na dárcovském webu Donio.cz. „V tomto crowfundingovém projektu nabízíme za dary přispěvatelů rozmanité odměny. Sbírkou chceme veřejnosti nabídnout možnost zapojit se do unikátního projektu - vytvoření nového plnohodnotného ekocentra pro Zlínsko“ dodala Veronika Slováčková. Více o dárcovské sbírce na www.donio.cz/pomozte-nam-vybavit-nove-ekocentrum-na-zlinsku.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Ekocentrum Na Pasece Velíková