Další otrava oxidem uhelnatým, tentokrát v Kroměříži

18.03.2024 12:06

KROMĚŘÍŽ - Krátce před 5:30 vyjížděla dnes záchranářská posádka z výjezdové základny v Kroměříži původně k ženě s lehčím úrazem. Po příchodu do bytu se vše ale změnilo. „Čidlo na záchranářském batohu začalo okamžitě signalizovat únik nebezpečného oxidu uhelnatého. Záchranáři tak ihned evakuovali dva dospělé a dítě, v bytě otevřeli okna a přes zdravotnické operační středisko požádali o součinnost také Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje a dovolání dalšího týmu zdravotnické záchranné služby,“ informovala tisková mluvčí krajských záchranáři Gabriela Netopilová  Sluštíková.
Největší koncentraci oxidu uhelnatého v krvi záchranáři naměřili právě u ženy, vysokou hladinu jedovatého plynu mělo i dítě. U obou pacientů záchranáři nasadili kyslíkovou terapii. Oba poté transportovali do Kroměřížské nemocnice – ženu na JIP, dítě na dětské oddělení.
„V letošní topné sezóně jde již o několikátý výjezd, který většinou má velmi podobný průběh. Lidé volají na linku 155 s tím, že jim není dobře. Po příchodu našich záchranářů do bytu začne čidlo na batohu signalizovat únik CO. Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Snadno, velmi rychle a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě v domácnostech,“ poznamenala mluvčí.
Při nízkých koncentracích CO může zdravý člověk pociťovat únavu a bolest hlavy, člověk se srdečními problémy „tíži“ či bolest na prsou. Při vyšších koncentracích dochází k poruchám vidění a koordinace, silným bolestem hlavy, závratím, zmatečnému chování a může být pociťována žaludeční nevolnost. Velmi vysoké koncentrace jsou pak smrtelné.
„V rámci první pomoci je zásadní co nejčasnější evakuace postiženého ze zamořeného prostoru, odvětrání místností a zavolání na tísňovou linku 155,“ zdůraznila mluvčí záchranářů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje