Cyklus Písničkáři na Pivcu odstartuje v pátek Terez Wrau

09.09.2021 07:05

KROMĚŘÍŽ - Dům kultury v Kroměříži připravil na podzim hudební cyklus Písničkáři na Pivcu. Na pódiu Klubu Starý pivovar se od září do prosince vystřídají Terez Wrau, Michal Horák, Saša Niklíčková a Pavel Čadek.
„Čtveřice originálních zpěváků a muzikantů je přesně tím, co by měla dramaturgie Starého pivovaru přinášet. Neokoukané tváře, pro jejichž vystoupení je charakteristické civilní jevištní provedení a program opírající se z větší části o autorskou tvorbu,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.
Již tento pátek 10. září se jako první představí buskerka Terez Wrau. Jako pouliční muzikantka sjezdila svět a sbírá a zpívá písně z různých kultur, ale zároveň skládá i své vlastní. Má ráda romskou, slovanskou i keltskou hudbu, zpívá v asi patnácti jazycích. K hudbě má vztah od dětství, od pěti let zpívá a hraje na housle, od třinácti pak na kytaru. „Vystupuje pod pseudonymem Wrau, které je symbolem její nespoutané a odvážné energie. V roce 2017 vydala debutové CD s názvem Foxes, následovalo druhé album s názvem Bohyním a v současné době připravuje album třetí. Říká o sobě, že když zpívá na ulici, vnímá energii lidí a sama svou hudbu přizpůsobuje náladě a rozpoložení kolemjdoucích,“ sdělil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Říjnový díl cyklu Písničkáři na Pivcu představí Michala Horáka a jeho Michalbum Tour. V sobotu 23. října bude patřit sál Klubu Starý pivovar chytrému humoru, skočným melodiím, nakažlivé energii a pořádné fůře prověřených hitovek i nových pecek, což jsou aspekty charakterizující tvorbu Michala Horáka. Ten je považován za jednoho z nejvýraznějších představitelů písničkářské generace a řadí se tak po bok jmen, jako jsou Pokáč nebo Voxel. 

Na pátek 5. listopadu se do Kroměříže těší svérázná písničkářka Saša Niklíčková doprovázející se většinou na akordeon a příležitostně také na ukulele či klávesy. Posluchačům většinou utkví v paměti její osobitý výraz a nápadité texty, v nichž s humorem a nadhledem glosuje jak každodenní život, tak i zcela neotřelá témata. V roce 2020 vydala druhé sólové CD s názvem Zmačkaná žena.

Čtyřdílnou sérii koncertů uzavře v pátek 3. prosince brněnský písničkář a violoncellista Pavel Čadek. Jeho koncerty bývají mixem písní vážných, satirických i zcela oddechových, z nichž nejznámější je pravděpodobně song Nelajkla mi status. S hudbou začínal v roce 2016 a od té doby se mu podařilo předskakovat Bratrům Ebenům, Pokáčovi a Petru Bendemu nebo zvítězit v soutěžích hudebních i filmových díky svým originálním videoklipům. V roce 2019 vydal své debutové album Cellofolk.

„Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou zájemcům k dispozici v předprodeji. Na koncerty Terez Wrau a Saši Niklíčkové stojí 150, na vystoupení Michala Horáka a Pavla Čadka pak 290 korun. Začátky všech koncertů cyklu Písničkáři na Pivcu jsou v 19 hodin,“ doplnil ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž