Cyklistka utrpěla po střetu s cyklistou těžké zranění

25.06.2020 14:04

RATIBOŘ – Střet dvou cyklistů, při kterém se velmi vážně zranila čtyřiatřicetiletá žena, šetří od středy 24. června vsetínští dopravní policisté spolu s kriminalisty. K nehodě došlo včera o půl deváté ráno v katastru obce Ratiboř, na místní komunikaci, která navazuje na cyklostezku ve směru na Vsetín.
„Po střetu upadli oba cyklisté na komunikaci, přičemž cyklista vyvázl bez zranění a přivolal těžce zraněné ženě rychlou záchrannou službu, která ji odvezla do zlínské nemocnice. Míra zavinění jednotlivých účastníků dopravní nehody je předmětem dalšího šetření. Dechovou zkoušku jsme u ženy nemohli vzhledem ke zranění provést, šestapadesátiletý cyklista byl na alkohol negativní, nicméně mu pozitivně vyšel test na pervitin,“ informovalas dnes mluvčí PČR Zlínskéhokraje Lebka Javorková. 
Ani jeden z cyklistů neměl při jízdě na kole cyklistickou přilbu, která sice pro cyklistu od 18 let není povinná, nicméně její používání může předejít fatálním následkům.   
Provoz na cyklostezkách se za poslední roky zvýšil, a přibyla na nich i elektrokola a elektrokoloběžky, které dosahují daleko vyšších rychlostí a z toho plynou v případě nehody horší následky na zdraví. Proto je důležité být na cyklostezkách, ale nejenom na nich, velmi obezřetný a opatrný.
„Upozorňujeme cyklisty, aby věnovali pozornost dopravnímu značení a dbali zvýšené opatrnosti při vyjíždění z cyklostezek a z účelových komunikací na jiné komunikace,“ uvedla policejní mluvčí. Policisté rovněž apelují na cyklisty, aby při jízdě na kole i na koloběžce dbali na ochranu hlavy používáním přilby, která mnohdy zmírní následky zranění nebo i zachrání život.
„Přilbu neměl ani jedenatřicetiletý muž na elektrokoloběžce, který včera zemřel při havárii v Rožnově pod Radhoštěm,“ dodala policistka.
Připomínají, že cyklista i jezdec na koloběžce je řidič, a to řidič nemotorového vozidla a platí pro ně, stejně jako pro řidiče motorových vozidel, zákaz požívání alkoholu nebo jiných návykových látek před nebo během jízdy.
„Vzhledem k tomu, že v našem kraji roste počet dopravních nehod cyklistů s alkoholem, budeme se při silničních kontrolách zaměřovat i na cyklisty,“ zdůraznila Lenka Javorková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje