Cvičení u luhačovické přehrady prověřilo systém nouzového zásobování pitnou vodou

07.09.2022 15:16

LUHAČOVICE – Ověřit systém nouzového zásobování pitnou vodou při řešení mimořádných událostí a krizových situací je smyslem součinnostního cvičení Voda 2022, které se konalo 6. a 7. září na břehu vodní nádrže Luhačovice. Cvičení organizuje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Krajským úřadem Zlínského kraje.
„Vítám, že se u nás ve Zlínském kraji koná toto cvičení spojené s odborným školením, díky němuž budeme všichni v území lépe připraveni na případné krizové situace, které mohou nastat v souvislosti s nedostatkem pitné vody. Zajistit do budoucna dostatek vody pro obyvatele kraje je jednou z našich priorit. Významným krokem vpřed je v tomto ohledu projekt vodní nádrže Vlachovice, který aktuálně chystá Povodí Moravy a na jehož přípravě intenzivně spolupracujeme,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.  
Během cvičení byly k úpravě surové vody z přehrady použity dvě mobilní úpravny vody VIWA 5 HLS. Úpravny, kterými disponuje Správa státních hmotných rezerv, lze použít při akutním nedostatku pitné vody pro obyvatelstvo způsobené kontaminací povrchových zdrojů pitné vody (například v důsledku rozsáhlých povodní) nebo vlivem sucha. „Za hodinu jsou schopny upravit až pět tisíc litrů vody. Jejich velkou výhodou je, že v případě potřeby mohou fungovat nepřetržitě, pro svůj provoz nepotřebují technologické přestávky. Vodu z úpravny lze ihned používat pro užitkové účely, jako vodu pitnou až po cca sedmi dnech, po nezbytných chemických rozborech potvrzujících její zdravotní nezávadnost,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Na cvičení byla prezentována také další technika z pohotovostních zásob resortu zemědělství sloužící k nouzovému zásobování pitnou vodou, například nosič kontejneru nebo elektrocentrála.
V rámci cvičení se uskutečnilo i školení pro odbornou obsluhu mobilních úpraven vody. Zúčastnili se jej pracovníci obcí s rozšířenou působností z oblasti krizového řízení a vodohospodářství, pracovníci úpraven vody či zástupci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje a dobrovolných hasičů.
„Vodní nádrž Luhačovice je jedním z nejvýznamnějších zdrojů pitné vody v našem kraji. Jsem proto velmi ráda, že se toto cvičení organizuje právě zde. Před zhruba deseti lety prošla luhačovická přehrada rozsáhlým a náročným čištěním, během něhož z ní vodohospodáři vytěžili více než 295 000 metrů krychlových sedimentů,“ připomněla Hana Ančincová, statutární náměstkyně hejtmana, zodpovědná za oblast životního prostředí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj