Chystá se poslední fáze oprav zámku Vsetín

29.08.2022 15:42

ZLÍNSKÝ KRAJ – Stavební úpravy zámku Vsetín, které by završily jeho celkovou obnovu, chystá krajem zřizované Muzeum regionu Valašsko, které v zámku sídlí. „V plánu je renovace fasády, revitalizace okapového systému či oprava vybraných vnitřních a vnějších dveří. Počítá se také s vybudováním výtahu v atriu zámku, jenž umožní snadnější a bezpečnější manipulaci se sbírkovými předměty a především zpřístupní expozice imobilním návštěvníkům,“ řekla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Tento projekt je dlouhodobě připravovaný k realizaci. Už je zpracována projektová dokumentace a vydána potřebná povolení. Projekt je plánován k předložení do připravované výzvy Integrovaného regionálního operačního programu z oblasti kultury v rámci nového programového období 2021–2027. Ta má být vyhlášena letos v říjnu,“ informovala radní Zlínského kraje pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.
Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 26,3 milionu korun. Předpokládaná výše dotace z Integrovaného regionálního operačního programu  (IROP)činí 85% z uznatelných výdajů, tedy 22,355 milionu korun. Zbývající část nákladů by uhradily Muzeum regionu Valašsko a Zlínský kraj.
„Pokud se podaří dotace z IROP na tento projekt získat, s jeho realizací by se mohlo začít ještě letos, s předpokládaným dokončením v roce 2024,“ doplnila Zuzana Fišerová.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Vsetínský zámek. Foto: Archiv SNZ