Chtěl jsem pomoci zdravotníkům, říká o své misi v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí vojenský dobrovolník

27.11.2021 13:51

 VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Během několika dní se vojáku Radimovi změnily pracovní povinnosti. Neplní totiž nyní armádní úkoly a rozkazy u 71. mechanizovaného praporu v Hranicích, ale pomáhá a stará se na covidovém interním oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí o pozitivní pacienty s onemocněním covid-19.

„V rámci mých úkolů na oddělení pomáhám s krmením pacientů, s polohováním a celkovou péči a hygienou daných pacientů, řekl svobodník Radim, který na interním oddělení slouží během denních i nočních směn déle než týden. Společně s dalšími třemi kolegy pomáhají personálu interního oddělení i multidisciplinární JIP, kde jsou hospitalizováni pacienti ve vážném stavu vyžadující připojení na umělou plicní ventilaci.
V rámci pomoci v době pandemie je pro svobodníka Radima práce ve zdravotnickém zařízení první zkušeností. Při předchozí vlně vypomáhal v očkovacím centru v Praze. „Práce v očkovacím centru však měla naprosto jiný charakter než práce u lůžka pacienta,“ přiznal voják.
Jakmile zdravotnická zařízení požádala Armádu ČR o pomoc se zvládnutím rychle narůstajícího počtu pozitivních pacientů, hned se sám profesionální voják dobrovolně přihlásil. „Chtěl jsem pomoci kolegům zdravotníkům, pro které je již práce s covid pacienty za téměř dva roky velice náročná nejen fyzicky, ale i psychicky, uzavřel smysl své mise na nemocničním oddělení svobodník Radim z Hranic.

Čtyři vojáci představují pro Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí vítanou pomoc. Sestrám pomáhají zvládat především fyzicky náročnější práci na oddělení. „Jsme za pomoc Armády České republiky velmi rádi. Rozdělujeme vojáky dle jejich předchozích zkušeností s nasazením v jiných zdravotnických zařízeních. Všichni z nich dokazují, že jsou velmi šikovní a dokáží se i během velmi krátké doby naučit být plnohodnotným členem personálu a pomoci celému nelékařskému ošetřovatelskému týmu při každodenních činnostech s pacienty,” těší hlavní sestru Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Janu Pelikánovou.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí