Cestovatelské přednášky lákají, zvou i motivují

08.09.2022 11:48

KROMĚŘÍŽ - Podzimní měsíce mohou Kroměřížané díky dalšímu ročníku cyklu Procestujte svět s Domem kultury strávit putováním po zajímavých koutech planety. „Cyklus cestovatelských besed patří k oblíbeným a hojně navštěvovaným programům. Na pódiích Klubu Starý pivovar a Domu kultury v Kroměříži se představí více i méně známí cestovatelé, kteří zavedou diváky a posluchače do různých koutů světa,“ řekl ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.
Sérii cestovatelských besed odstartuje 16. září mladá cestovatelka a začátečnice v dálkových trecích a cestování nalehko s ultralight výbavou Nicolette Havlová s přednáškou Poutí k branám Orientu. Vydala se jen s šesti kily na zádech z rodného Havířova přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko s návštěvou české komunity v Banátu, pro kterou uspořádala sbírku, a pokračovala přes Srbsko, Bulharsko až do tureckého Istanbulu. Ve své přednášce seznámí s průběhem svého 104 dny trvajícího putování.
„V úterý 10. října pozve prostřednictvím přednášky Kyrgyzstán – země vysokých hor a šťastných lidí k putování cestovatelka a fotografka Pavla Bičíková. Návštěvníci díky ní zažijí řadu dobrodružství na nádherných horských trecích, seznámí se s životem horských pastevců, kteří žijí se svými stády vysoko v horách, nahlédnou do jurt, užijí si jejich tradiční pohostinnost a seznámí se s lidmi, kteří jsou stále usměvaví, vlídní, přátelští a – jak sami říkají – šťastní,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Poslední říjnové úterý (25. 10.) zavítá do kroměřížského Domu kultury cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba s přednáškou Ukradená země s podtitulem Cesta napříč USA. Při neobvykle dlouhé cestě z New Yorku na západní pobřeží a zpět do New Yorku navštíví diváci a posluchači známá i neznámá města, ale zejména fantastické Národní parky jihozápadu USA. Vzdají hold několika chrámům americké divočiny, hrdinným indiánům – kterým byla tato země ukradena – i méně známým fenoménům současné Ameriky.
Na 2. listopadu je připravená beseda s cestovatelem Michalem Štěpánkem Libanon - Země hor, cedrů a uprchlíků, která návštěvníky zavede na území ohraničené Středozemním mořem, Sýrií a Izraelem, kde se zvedají hory, jsou tu roztroušeny starobylé památky, servíruje se zde uznávaná kuchyně a nábožensky se jedná o velice koncentrovaný pel-mel... Nablýskaná metropole Bejrút, famózní město Tripolis, starodávný Byblos, Baalbek a poklidné město Zahlé jsou jen letmou ochutnávkou toho, co tato destinace nabízí.
Cestovatel Tomáš Vejmola pozve prostřednictvím stand upu 14. listopadu na projekci Na kole do Gruzie a zpět 7000 km. Humorné povídání dnes již známého cestovatele Tomáše Vejmoly mapuje cestu dlouhou 7000 kilometrů do Gruzie a zpět, kam vyrazil bez předchozích zkušeností s dálkovou cyklistikou s pouhými 50 eury v kapse a s „přihlouplým výrazem ve tváři a nevědomostí, co ho čeká“. Projel osm zemí za 101 dní. O tom všem bude hovořit s vtipem a nadsázkou za doprovodu fotografií a videí.
Podzimní cestovatelskou sérii uzavře 3. prosince v kině Nadsklepí SNOW FILM FEST, který přinese ty nejlepší filmy o zimních sportech z celého světa i z domácí produkce.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž