Cestobraní 2024:jak vypadá hadí zabijačka nebo stopování s oslem

05.03.2024 14:45

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Návštěvníci pátého ročníku cestovatelského festivalu Cestobraní zaplnili v soboru 2. března kino Hvězda v Uherském Hradišti. Odměnou jim bylo pět přednášek, díky kterým se seznámili nejen s krásami světa, ale i nezapomenutelnými zážitky cestovatelů.
„Tomáš Štěpán vzal přítomné na skútru do Severního Vietnamu i na poctivou hadí zabijačku. Mája Šnajdrová z Aawesome přítomným zase poradila, jak při cestování po Aljašce nevyplašit stohlavá stáda karibu, a jak naopak vyplašit medvěda, který se vám prochází okolo stanu. Průvodce festivalem Jiří Eibensteiner prozradil, že v Maroku se dá stopovat i s oslem, kterého si na místním trhu koupíte za v přepočtu tisíc korun českých. Anna Müllerová ukázala přítomným rozmanitost andaluských pláží i měst. A sochař Ondřej Oliva, který vyprávěl o Srí Lance, vzal přítomné na procházku do mangrovníkového háje, ve kterém se míchá slaná voda se sladkou, a ukázal díla, ke kterým ho cesta na proslulou Slzu Indie inspirovala,“ informovala Petra Kučerová, PR manažerka.
Celé odpoledne se neslo v příjemné atmosféře, nechyběly dotazy z publika i osobní rozpravy cestovatelů s návštěvníky o přestávkách.„Mám za sebou už spoustu festivalů, ale tak vřelou atmosféru jako tady jsem ještě nezažil,“ svěřil se na závěr Cestobraní cestovatel Tomáš Štěpán.
Spokojenost neskrývali ani pořadatelé. „Jsme rádi, že naši přednášející měli možnost mluvit před zaplněným sálem a podařilo se návštěvníkům nabídnout pestrou směs přednášek. A že snad už můžeme mluvit o tradici cestovatelského festivalu v Uherském Hradišti, který tady dosud chyběl. Už teď se těšíme na šestý ročník,“ řekl Marek Pochylý z pořádajícího spolku Mysli Jinak. Improvizovaný průzkum ukázal, že zhruba polovina návštěvníků absolvovala Cestobraní už vloni, polovina byli nováčci. Cestu na festival si našli lidé až z Prahy, Brna, Pardubic nebo Blanska.
Návštěvníci naplno využili i doprovodný program ve foyer kina Hvězda, kde své dobroty nabízelo Zahradní bistro a Teabus Toma Pukšice, o hudební podkres se postaral DJ Wawakala nechyběl ani antikvariát z Bílých Karpat Potulné knihy.
Organizátorem Cestobraní je spolek Mysli Jinak ve spolupráci s Městskými kiny Uherské Hradiště. Hlavním partnerem festivalu je Tomáš Mazáč a záštitu poskytli Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště, a Martin Zábranský, starosta města Staré Město.

Veškeré informace o festivalu Cestobraní najdou zájemci na webu www.cestobrani.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Uherské Hradiště
Foto: Anna Kodrlová

 

Kontakt: