Červencovým „rekordmanem“ je zatím řidič z Vizovic, který nadýchal nejvíc

10.07.2020 10:07

POLICIE ZLÍNSKÉHO KRAJE - Celkem 67 opilých řidičů přistihli policisté na silnicích Zlínského kraje během prodlouženého víkendu, tj. od pátku 3. července do pondělí 6. července. Neslavným „rekordmanem“ se stal v neděli o půl třetí odpoledne řidič, který nadýchal 3,33 promile.
 „Dalších 19 řidičů usedlo během uplynulých čtyř dnů za volant pod vlivem drog,“ informovala tisková mluvčí Policie Zlínského kraje Lenka Javorková.

„Z celkového počtu 67 podnapilých řidičů sedm řidičů nadýchalo více než jedno promile, čímž se dopustili trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou do jednoho roku,“ sdělila mluvčí.
Nejvyšší hladinu alkoholu v dechu naměřili podle vyjádření Lenka Javorkové policisté ve Vizovicích v neděli o půl třetí odpoledne řidiči ve Škodě Fabii, který nadýchal 3,33 promile. V šesti případech z celkového počtu podnapilých řidičů se jednalo o řidiče nemotorových vozidel, o cyklisty.  

„Během prodlouženého víkendu probíhala v našem kraji dopravně bezpečnostní akce, během které dopravní a pořádkoví policisté zkontrolovali přes čtyři tisíce řidičů, kteří se dopustili 382 přestupků. Ve 178 případech se jednalo o porušení rychlostí, v 16 případech řidiči nepoužili bezpečnostní pásy, 22 řidičů jsme řešili pro nevyhovující technický stav vozidel, pět přestupků se dopustili cyklisté a osm přestupků motocyklisté,“ vyjmenovala mluvčí.

Od pátku do pondělí vyjížděli policisté z dopravních inspektorátů v kraji k 29 dopravním nehodám, při kterých zemřeli 2 lidé, cyklista a motocyklista. Jeden účastník nehody utrpěl těžké zranění a patnáct lehká zranění. Tři dopravní nehody byly s alkoholem u řidičů. 

„Stále se ukazuje, že řidiči na silnicích hazardují. Alkohol ani drogy za volant nepatří, a pokud někdo pod jejich vlivem řídí, vystavuje riziku nejen sebe, ale také ostatní. Policisté budou i nadále provádět ve zvýšené míře silniční kontroly a řidiče testovat na ovlivnění alkoholem i drogami,“ vzkázala Lenka Javorková.
Vlastimil Langer

Zdroj a ilustrační foto: Policie Zlínského kraje