Cenu ředitele převezme scénograf Jaroslav Čermák

03.09.2021 15:45

ZLÍN - Cenu ředitele, kterou principál Městského divadla Zlín Petr Michálek každoročně uděluje v rámci slavnostního zahájení sezóny, letos převezme renomovaný scénograf Jaroslav Čermák st. Předání se uskuteční dnes před českou premiérou romantického dramatu Pýcha a předsudek, která zároveň otevře i 25. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie.

„Letos je to třicet let, kdy Jaroušek, jak mu všichni říkáme, připravil ve zlínském divadle svou první scénografii. Šlo o titul Píseň písní, což nemůže být náhoda. Jaroušek nemohl začít ničím jiným než milostnou poezií, plnou erotičnosti a podmanivé lyričnosti, která má jednu podstatnou vlastnost - zdánlivě prosté a jednoduché vyjadřovací prvky slouží silné výpovědi. To přesně je pro mne Jaroušek a jeho práce. Zlínské divadlo ovlivnil jako málokdo,” uvedl Petr Michálek.

Jaroslav Čermák st. začínal ve zlínském divadle jako kulisák a strojník, poté přešel do malírny jako umělecký malíř a kašér a před svým odchodem „na volnou nohu“ v roce 2008 byl více než 10 let šéfem výpravy.

„Jako scénograf je ve Zlíně podepsán pod téměř 60 inscenacemi ve Velkém sále, Studiu Z i klubové Dílně (Marie Stuartovna, Král Lear, Hello, Dolly!, Kabaret, Malované na skle a další). Aktuálně jsou na repertoáru komedie Poprask na laguně a Poslední ze žhavých milenců s jeho výpravou.

Jako výtvarník dlouhodobě spolupracuje i s jinými divadly pro celé ČR - Horácké divadlo Jihlava, Divadlo Petra Bezruče, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Polárka, Divadlo Šumperk, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo České Budějovice nebo Divadlo Tramtarie,“ dodala Veronika Jurčová, PR manažerka divadla.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín