Cenu města Vsetína převzal Karel Kostka

23.11.2021 07:08

VSETÍN - S jeden a půl ročním zpožděním způsobeným koronavirovými omezeními převzal v neděli 21. listopadu z rukou starosty Jiřího Růžičky Cenu města Vsetína za rok 2019 pedagog Karel Kostka.

„Vsetínští zastupitelé už v roce 2020 vybírali držitele Ceny města Vsetína za rok 2019 z celkem osmi osobností navržených občany Vsetína. Shodli se na jménu Karla Kostky, který je nejen pedagogem, manažerem vlastní školy, ale i malířem a spisovatelem,“ uvedl Jiří Žůrek v zastoupení tiskové mluvčí vsetínské radnice.
Celý profesní život se Karel Kostka věnuje výchově a vzdělávání. V roce 1991 otevřel ve Vsetíně střední podnikatelskou školu, pro kterou postupně vybudoval nové budovy i domov mládeže. Založil i soukromou mateřskou školu (2008) a v roce 2014 vyvrcholila jeho snaha o zřízení vysoké školy ve Vsetíně slavnostní imatrikulací prvních studentů fakulty společenských studií. Od roku 2018 je pak v provozu i Základní umělecká škola Kostka. 

Udělení Ceny města Vsetína není pro Karla Kostku prvním oceněním. Za dlouholetou pedagogickou činnost obdržel ocenění pro nejlepšího pedagoga města roku 2019, jeho manažerské schopnosti už v roce 1995 ocenil místopředseda vlády a ministr financí Kočárník cenou Manažer roku 1994, získal také medaili ministerstva školství od tehdejšího ministra Chládka.

Karel Kostka však není jen pedagogem a manažerem. Věnuje se také umění a pod pseudonymem Karel Cubeca vydává romány a prosadil se i jako malíř. Navíc je považován za vůbec nejinteligentnějšího Čecha. Jako jednomu z mála lidí na světě mu bylo naměřeno IQ s hodnotou přesahující 200 – konkrétně 206.

„Karel Kostka postavil školu, která je známá v celé republice a kde se učí děti a mládež z širokého okolí. Napsal několik desítek knih a také jeho obrazy z něj dělají velkého malíře. Svou prací proslavil Vsetín u nás i v zahraničí. Navzdory tomu, co vše dokázal, zůstává velice skromným a lidským,“ uvedl k osobě laureáta Ceny města Vsetína starosta Jiří Růžička, který mu ji předal spolu s místostarosty Simonou Hlaváčovou, Tomášem Pifkou a Pavlem Bartoněm před zaplněným hledištěm kina Vatra. 

„Ceny, kterou jsem od města Vsetína dostal, si nesmírně vážím. Samozřejmě vím, že ve Vsetíně žije sto, dvě stě lidí, kteří by si ji zasloužili také, a já mám to štěstí, že jsem ji obdržel. Samotné předání jsem si velmi užil díky přítomnosti Jardy Duška i skvělého publika, které s námi vzájemně komunikovalo. Jsem vděčný, že jsem mohl tyto okamžiky prožít, chápu, že je to ocenění za celoživotní práci, ne za něco okamžitého, a velmi mě těší, když si někdo všimne, že děláte svou práci s radostí a chutí. Na druhou stranu okamžiky získání ocenění si krásně užijete, ten pocit trvá jeden, dva, tři dny a pak ty ceny stejně obrazně řečeno skončí doma v šuplíku. Pro mě je důležité, aby to co dělám, mělo nějaký smysl a hodnotu,“ přiblížil své dojmy bezprostředně po ocenění Karel Kostka.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Vsetín
Foto Jiří Žůrek