Centrum pro lidi se zdravotním postižením čeká transformace

10.07.2021 11:05

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Od 1. ledna 2022 přejde činnost městské příspěvkové organizace Centra pro lidi se zdravotním postižením (dále jen Centrum) pod nového poskytovatele. „Rozhodli o tom valašskomeziříčští zastupitelé. Centrum aktuálně poskytuje 25 klientům se zdravotním znevýhodněním z Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko službu sociálně terapeutické dílny,“ informoval tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„Potřebnost této služby je nesporná, neboť od roku 1999 pomáhá rodinám osob s mentálním postižením ve věku od 20 do 55 let,“ řekla místostarostka Zdislava Odstrčilová. „I s ohledem na současnou situaci vyvolanou pandemií koronaviru jsme se však museli zabývat otázkou, zda je vhodné, aby město bylo nadále zřizovatelem této sociální služby. Hledali jsme proto cestu, jak nejlépe zajistit další provoz i financování Centra,“ sdělila místostarostka.
Vhodné řešení předložili sami zaměstnanci městské příspěvkové organizace. „Velmi si vážíme dosavadního vstřícného přístupu města ke svým občanům se zdravotním postižením. Příspěvkovou organizaci zřídilo v době, kdy její služby tito lidé intenzivně potřebovali. Významná podpora města trvá již 22 let. Zároveň rozumíme obavám, které vyvolává současná ekonomická situace v České republice. Proto bychom nyní rádi podpořili město zase my a požádali jsme o převod naší sociální služby na Pobočný spolek Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením ČR ve Valašském Meziříčí,“ uvedla Miroslava Grožajová, která působí ve funkci vedoucí Centra od jeho založení v roce 1999.
Jelikož Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením, z. s., zastřešuje 7 000 individuálních členů sdružených do 57 pobočných spolků ve 14 krajích, podpořili tuto variantu také zastupitelé.
„Zaměstnanci Centra jsou od počátku činnosti také členy pobočného spolku, a proto je taková forma transformace nejvhodnějším řešením. Věřím, že klienti změnu vůbec nezaznamenají a my budeme moci dál úzce spolupracovat,“ uzavřela místostarostka Odstrčilová.
Centrum pro lidi se zdravotním postižením, p. o., zahájilo svou činnost v dubnu 1999. Od června 2007 nabízí lidem se zdravotním znevýhodněním službu sociálně terapeutické dílny. Jedná seo ambulantní službu poskytovanou osobám se sníženou soběstačností z důvodů zdravotního postižení. Jejím účelem je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím pracovní terapie. Více na www.centrumvm.cz.

Vlastimil Langer

Zdro: MěÚ Valašské Meziříčí
Foto: Centrum Valašské Meziříčí