Cena města Vsetína pro Zdeňku Straškrabovou

24.02.2023 10:25

VSETÍN – Vsetínští zastupitelé rozhodli o udělení Ceny města Vsetína za rok 2022 folkloristce Zdeňce Straškrabové. Dlouholetou zpěvačku souboru Vsacan vybrali z 11 nominovaných osobností.
„Cena města Vsetína je udělována jednou ročně vsetínské osobnosti za významný přínos k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Návrhy na ocenění bylo možné podávat do konce roku 2022. K tomuto termínu obdržela radnice celkem 24 nominací, z nichž však některé nesplnily podmínky dané Statutem Ceny města Vsetína, některá jména se pak opakovala. Zastupitelé tak nakonec měli na výběr z jedenácti jmen, Radní doporučili zastupitelům z těchto nominovaných ocenit za rok 2022 folkloristku Zdeňku Straškrabovou. Návrh podpořilo všech 19 přítomných zastupitelů,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Zdeňka Straškrabová je již 75 let členkou folklorního souboru Vsacan a stále aktivní zpěvačkou. Za dobu svého působení absolvovala stovky vystoupení doma i v zahraničí a patřila mezi hvězdné trio valašských zpěváků spolu s Jarmilou Šulákovou a Josefem Lažou. I v 88 letech je aktivní a účastní se tradičních folklorních akcí, jako je například zpívání koled na vsetínském náměstí, a šíří kolem sebe nezdolnou energii. V roce 2004 jí bylo uděleno Čestné občanství města Vsetína za přínos v oblasti kultury.
„Nominacemi na Cenu města Vsetína se zabývala kulturní komise rady města a následně radní, kteřísouhlasili s doporučením komise a předložili zastupitelům návrh udělit tuto cenu Zdeňce Straškrabové. Ta si ji jistě zaslouží za dlouholeté působení v oblasti folkloru a za to, že svým zpěvem mnoho let rozdávala a rozdává radost všem příznivcům valašské muziky,“ zdůvodnil udělení ceny starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).
Termín slavnostního předání Ceny města Vsetína bude stanoven po dohodě s laureátkou ceny.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: městský úřad Vsetín