Burger Street Festival se vrací do Zlína: stěhuje se k Obchodnímu domu, nabídne i zlínský burger

01.06.2022 13:01

ZLÍN – Milovníci burgerů a dalších street food specialit ve Zlíně se po roce opět dočkají. Největší putovní street food akce v České republice - Burger Street festival dorazí v pátek 3. června do krajského města, zdrží se do neděle 5. června. Letos festival mění místo konání, z náměstí Míru se stěhuje k Obchodnímu domu, slibuje také ještě zajímavější koncept a více stánků. Vstup je tradičně zdarma.
„Festival opět doprovodí oblíbená návštěvnická soutěž o nejlepší burger. Pořadatelé také ve spolupráci s Obchodním domem nově dají fanouškům možnost navrhnout jeden burger speciálně pro Zlín,“ uvedla Martina Žáčková, tisková mluvčí Obchodního domu.
„Loni návštěvníci ve Zlíně během tří dnů spotřebovali víc jak jeden a půl tuny masa, až deset tisíc bulek a desítky kilogramů salátu nebo omáček. Tato čísla nejspíš půjdou letos ještě výš. Hlásí se nám totiž rekordní počet prodejců. Aktuálně jsme v situaci, kdy máme zaplněné náměstí před Obchodním domem,“ prozradil pořadatel festival Bedřich Snášel.
Do Zlína tak dorazí špičkový výběr burgermakerů z celé republiky. „Prodejci tradičně nabízí minimálně tři druhy burgerů. Vedle těch obvyklých hovězích návštěvníci vyzkouší třeba trhané vepřové maso i jiné alternativy včetně bezmasých. Aby si akci užili i ti, kteří klasický burger nemohou, připravují někteří prodejci vegetariánské burgery, obvykle s grilovaným sýrem, nebo bezlepkové bulky pro celiaky. Samozřejmostí je i široká nabídka pálivých burgerů,“ doplnil Bedřich Snášel. Pořadatelé garantují jednotné gramáže burgerů a regulují i ceny, tak aby návštěvníci mohli ochutnat co nejvíc druhů.
Ve Zlíně nebudou chybět ikonické podniky, kte+ré patří ke stálicím festivalu a z minulých ročníků vlastní medaile návštěvnického hlasování: mj. Amici Pizza & Burgers, westernově ladění Burger Saloon – Jezdci či brněnský Pablo EscoBar. Na jejich pozice hodlá zaútočit silná sestava dalších podniků v čele s JJ Grill Bill, brněnským Imrvére nebo MK´S BBQ Truck.
„Pestrou škálu burgerů doplní další street food nabídka od Corn Dogs - v těstíčku obalovaných párků přes tradiční švýcarskou sýrovou bombu Raclette až po skvělé domácí hranolky. O sladkou tečku se postarají výrobci mexické speciality Los Churros, makronek Judyth Sweet Art nebo oblíbené rolované zmrzliny, kterou kuchař připravuje přímo před zraky návštěvníků. Gurmáni mohou zajít i na speciality gastro podniků Obchodního domu a posedět na venkovních zahrádkách. Street sortiment chystá například kornuterie Bistrotéky Valachy v přízemí Obchodňáku,“ doplnila Martina Žáčková.
Burger Street Festival má letos rekordních 31 zastávek. Do Zlína dorazí hned na začátku sezony. „Zlín pro nás byl vždy trochu netradiční tím, že se konal v centru města a ne u obchodního centra. Spoluprací s Obchodním domem spojujeme výhody obou konceptů. Zůstáváme v centru, navíc na krásném místě, které je s dobrým jídlem spojené,“ složil krajskému městu i partnerovi festivalu poklonu Bedřich Snášel.
Právě o festivalovém víkendu navíc začíná v Obchodním domě rozsáhlá výstava díla Salvadora Dalího. „Návštěvníci tak mohou spojit dobré jídlo s kulturním zážitkem v Galerii Desítka v nejvyšším, desátém podlaží, odkud je krásný výhled na město,“ doplňuje manažerka Obchodního domu Soňa Ondřejová.
Do toho, co bude v letošní festivalové nabídce burgerů, budou moci zasáhnout i fanoušci na sociálních sítích. „Před festivalem vypíšeme anketu, ve které budou moci lidé sami navrhnout, jaké suroviny by rádi viděli v burgeru, který bude věnovaný právě Zlínu. Je jen na nich, jestli do něj budou chtít promítnout typickou žlutou barvu, nebo baťovskou cihlovou, nebo v něm mít chuť švestkových povidel a jiných ingrediencí typických pro město a celý kraj,“ uzavírá Bedřich Snášel.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Burger Street Festival