Běžci v Otrokovicích odběhli na stadionu přes tři tisíce kol

11.04.2022 15:18

OTROKOVICE - Uběhnout v sobotu 2022 koleček na Novém stadionu na Baťově v Otrokovicích si dali za cíl místní běžci, kteří zorganizovali akci 2022 kol v Otrokovicích a virtuální běžecký festival. „Stanovený cíl byl překonán a v průběhu dne účastníci zdolali na více než 3000 koleček a 1 200 km.  Startovným účastníci podpořili obnovu turistické chaty Tesák v katastru obce Rajnochovice, která před nedávnem vyhořela,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické  radnice Lenka Vaculová.

„Naše výzva byla jasná. Proběhněte se na našem stadionu nebo kdekoliv jinde na světě, pošlete nám Váš výkon a my jej započítáme do celkového výsledku. Cílem bylo naběhat během 24 hodin co nejvíce kilometrů pro dobrou věc,“ přiblížil jeden z organizátorů Michal Petřík.
Počítaly se výkony zaběhlé v sobotu od půlnoci do půlnoci s tím, že slavnostní start byl na Novém stadionu v 7:30 hod. Na stadionu se sešli vytrvalostní i rekreační běžci, kdy nejdelší úsek uběhlý jednotlivcem odpovídal maratonu a půl, tedy 63,3 km, 158 kolům v podání jednoho z otců myšlenky běžeckého mítinku Pavla Rašky. Zúčastnila se také řada chodců, rodičů s kočárky i několik psů, kteří klusali spolu s páníčky. Na místě se podařilo 98 účastníkům uběhnout 2581 koleček, zbytek organizátoři připsali virtuálně z běhů mimo stadion.
„V loňském roce jsme přibližně v tomto období vyhlásili výzvu 2021 koleček. Myšlenka se rozšířila a byla veřejností vnímána velmi pozitivně. Proto jsme se rozhodli ji zopakovat v letošním roce a s opakováním počítáme i za rok. To poběžíme 2023 kol. Rozhodli jsme se, že rozběháme Otrokovice a každý rok nasměřujeme výtěžek tam, kde je to právě třeba,“ zakončil Michal Petřík. 

Na start se mezi prvními postavila i starostka města Otrokovice Hana Večerková, která v začátku dne odběhla 50 koleček, poté přidala dalších 25 a po celý den pomáhala organizátorům na místě. „Nemohla jsem si tuto příležitost nechat ujít. Běhání je jedna z mých oblíbených aktivit. Navíc k místní běžecké komunitě mám osobně velmi blízko,“ dodala s úsměvem Hana Večerková.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice