Během léčby narkoman několikrát utekl a pro obživu i kradl

19.08.2022 15:09

KROMĚŘÍŽSKO - Komisař Oddělení obecné kriminality v Kroměříži zahájil trestní stíhání proti sedmadvacetiletému muži z Kroměříže pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a krádež. Nyní mu hrozí až tři roky za mřížemi.
„Obviněného přivezla eskorta začátkem února letošního roku z Vazební věznice v Olomouci do Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. Tam měl vykonat protitoxikomanické ochranné léčení, které mu uložil Okresní soud v Kroměříži. Během příjmu si muž prý uvědomil, že nemá žádné osobní věci, tak se rozhodl, že uprchne. Požádal, zda smí na toaletu. Přitom zneužil svolení a utekl z areálu,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová.
Policisté jej vypátrali asi o měsíc později na kroměřížském autobusovém nádraží. Při prokazování totožnosti se snažil vydávat za svého bratra, to mu ale nevyšlo. Muži zákona u něj provedli orientační test na přítomnost návykových látek, byl pozitivní. Obviněný se přiznal ke každodennímu užívání pervitinu a občasnému užití marihuany. Přitom právě kvůli užívání návykových látek měl nařízené léčení. Svým jednáním úmyslně mařil účel léčby. „Výše popsaný útěk však nebyl jediný. Podařilo se mu to ještě čtyřikrát. Na svých ‚výletech‘ nejen že užíval návykové látky, ale i kradl, protože neměl žádný příjem. Různé zboží si opatřil v prodejnách elektra, drogerie či hobby marketu. Celkově ukradl věci za bezmála 11 tisíc korun. Nekradl jen v našem kraji, ale zamířil i do Olomouckého kraje. Policisté jej po jednotlivých útěcích vždy vrátili zpět do nemocnice. Svým jednáním si tamější pobyt prodlužoval,“ dodala policistka.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ