Baťova nemocnice bude na prodej, nová je v nedohlednu

04.06.2020 07:44

Tak nám hejtman chce prodat Krajskou nemocnici T. Bati městu Zlín i přesto, že projekt na nové zdravotnické zařízení v Malenovicích není hotový, do země se nekopne ještě dlouhou dobu, natož aby byla položena alespoň jedna cihla. Nebo kámen? O tom rozhodnou podzimní volby, zda bude tížit na duši hejtmanovy poskoky, kteří se v hlasování o výstavbě nové nemocnice opravdu činili.
Pan hejtman ať se na mne nezlobí, ale mám k jeho konání výhrady. Část obyvatel Zlínského kraje totiž s jeho počínáním nesouhlasí. Hejtmanství je totiž postavilo před hotovou věc bez možnosti se vyjádřit. Pokud některé názory zazněly, byly okamžitě smeteny ze stolu, především ty nesouhlasné. Říká se, hlas lidu, hlas Boží. Ale platí to v tomto směru i pro křesťana Jiřího Čunka?
Já ho mohu kritizovat, protože jsem ho nevolil a někteří jeho voliči, kteří teď nejsou s jeho počínáním spokojeni, nechť si sáhnou do svého svědomí a popřemýšlí, zda nenaletěli. Výstavbu nové nemocnice v Malenovicích totiž neměl ve svém programu žádný ze subjektů, které před čtyřmi lety vstupovaly do voleb.
Nepopírám, že pan hejtman i krajští radní ve svém rozhodování zcela jistě myslí především na blaho obyvatel kraje. Přece pacienti Krajské nemocnice T. Bati nemohou být vystaveni nebezpečí povodní. Ale avizované výstavbě zázemí pro sociální služby, kaváren, kanceláří, sportovišť nebo vysokoškolských kolejí a bytů, již toto nebezpečí nehrozí? Jaká hra se tady s občany (nebo jsou  považováni za ovčany) hraje?
Teď je míč na straně statutárního města Zlína. Uvidíme, jak si s „velkorysou“ nabídkou Zlínského kraje poradí a co si počne s tak rozsáhlým areálem. Těch otázek se nabízí několik. Určitě je mezi nimi jedna. Neskončí nakonec celý areál KNTB v rukách nějaké soukromé společnosti?
Doufejme, že krajští i zlínští radní a zastupitelé se budou řídit zdravým rozumem. Nerad bych totiž vyhledával lékařskou péči ve Vsetíně, Uherském Hradišti nebo v Kroměříži.
Vlastimil Langer
Foto: Zlínský kraj