Barumka se pojede v závěru prázdnin o týden dříve

09.07.2023 09:13

ZLÍN - Město Zlín a okolí ožije ve druhé polovině srpna opět ruchem burácejících motorů a rychlých soutěžních vozů. Již 52. ročník populární automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín se pojede v termínu 18. – 20. srpna  a bude opět součástí prestižního seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC). Zlínská rally patří ke klíčovým podnikům a k vrcholům nejen evropského šampionátu, ale i Mistrovství České republiky v rally.
„Barumka je v letošním roce již kulatých čtyřicet let součástí mistrovství Evropy, neboť poprvé se jelo o evropské body ve Zlíně v roce 1984! Evropský šampionát přešel od loňské sezony pod nového promotéra společnost WRC Promoter GmbH se sídlem v německém Mnichově. Promotér seriálu FIA Mistrovství světa v rally (WRC) zajišťuje i práva pro ERC, což bylo pro tento šampionát důležitým posunem ve světě rally. Na přání promotéra se termín barumky posunul o týden dříve. Harmonogram vychází z osvědčené podoby rychlostních zkoušek v loňském roce, přesto některé měřené úseky prošly změnou.“ informoval Roman Ordelt, tiskový mluvčí rally.
„Oproti loňskému ročníku je změněno 62% trati rychlostních zkoušek, které měří celkem dvě stě kilometrů. V itineráři najdeme i dva měřené úseky, když části těchto rychlostních zkoušek se jely naposledy v roce 1994,“ uvedl Miloslav Regner, předseda organizačního výboru rally.
Předehrou samotné soutěže bude v pátek dopoledne testovací rychlostní zkouška neboli shakedown v Malenovicích na části klasického úseku Maják. Pro registrované jezdce ERC1 zde proběhne kvalifikace, která určí pořadí posádek do sobotní etapy.
V pátek se pojede divácky atraktivní okruhová Super rychlostní zkouška v nočních ulicích krajského města. V sobotu jsou na programy dva průjezdy trojicí rychlostních zkoušek a stejná skladba je připravena na neděli. Celkem najdeme v itineráři 13 rychlostních zkoušek na 7 úsecích. Rušno bude tradičně před zlínskou radnicí, kde se uskuteční v pátek 18. srpna v 16 hodin slavnostní start a v neděli 20. srpna zde proběhne od 17.40 hodin cíl rally, vyhlášení a rozdílení cen.
Osmidílný evropský šampionát je aktuálně ve své polovině a vyznačuje se v letošní sezoně velmi kvalitním jezdeckým obsazením. Řada pilotů v předchozích letech úspěšně působila v mistrovství světa WRC. Po čtyřech odjetých soutěžích převážně na šotolině vede Hayden Paddon z Nového Zélandu (Hyundai i20 N Rally2), druhý je nesmírně rychlý lotyšský mladík Martinš Sesks (Škoda Fabia RS Rally2), třetí místo opanuje Mads Ostberg z Norska (Citroën C3 Rally2). 
Pevnou součástí barumky je v posledních letech neodmyslitelně Star Rally Historic. Oblíbená rally, která vyrostla do plnohodnotného podniku a pevný pilíř českého šampionátu historiků, se uskuteční již popatnácté. „Star Rally začne tradičně na městském okruhu a poté proběhne opět v obou víkendových dnech. Diváci se mohou těšit i na demonstrační jízdu Rally Legend, která bude končit v sobotu,“ řekl Jan Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

Vlastimil Langer

Zdroj: Barum Czech Rally Zlín